Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Reizen

Strandvakantie of actieve reis: dít is de beste vorm van vakantievieren

strandvakantie-of-actieve-reis-dit-is-de-beste-vorm-van-vakantievieren.jpg

De één gaat twee weken wandelen in de Schotse Hooglanden en de ander brengt haar vakantie het liefst horizontaal door op een idyllisch strandje in de Italiaanse Rivièra. Je kunt op tal van manieren vakantievieren. Maar wat is nou beter voor je gezondheid? Een actieve- of relaxvakantie?

Diverse Nederlandse wetenschappers bogen zich over dit onderwerp en ze zijn het over één ding eens: wat je doet op vakantie, maakt niet zo veel uit. Zolang je maar het gevoel hebt dat je doet waar je zelf behoefte aan hebt en in staat bent zelf je tijd in te delen.

Vijf redenen voor vakantie

Volgens Jeroen Nawijn, onderzoeker en docent aan Breda University of Applied Sciences, zijn er vier redenen waarom we op vakantie gaan: om te ontstressen, plezier te hebben, iets te leren of om te laten zien wat voor interessant persoon we zijn. Hoogleraar Ad Vingerhoets voegt daar nog een belangrijke aan toe: even de zinnen verzetten.

Actief ontspannen is ook vakantievieren

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat ongeveer een kwart van de Nederlanders, die vakantievieren in eigen land, kiest voor een actieve vakantie. Wie buiten de landsgrenzen gaat, doet dat vaker om te luieren. Slechts vijftien procent van alle internationale vakanties wordt bestempeld als actief. En hoewel een fietsvakantie, door Nederland, voor sommige mensen niet heel ontspannend klinkt, kan het voor anderen juist heel rustgevend zijn. “Als je gaat niksen, loop je misschien een groter risico dat je gaat nadenken of piekeren over wat er thuis speelt, dan wanneer je actief bent en afleiding hebt. Als je echt malende, obsessieve gedachten hebt, zou het dus kunnen dat een actieve vakantie op dat moment beter voor je is dan een luiervakantie.”

Lekker luieren

Toch wil dat niet zeggen dat je niet tot rust komt, wanneer je een luie strandvakantie hebt geboekt. Zéker wanneer je fysiek zwaar werk doet, is het heel goed voor je lijf om een paar weken helemaal niks te doen. “Bij een vakantie gaat het er eigenlijk niet om wat je doet, het is veel belangrijker dat je doet waar je zin in hebt”, zegt wetenschapper Jessica de Bloom. Zij schreef een proefschrift over de impact van een vakantie op je gezondheid en welbevinden. “Kies dus vooral voor een vakantie waarin je zoveel mogelijk autonomie hebt om je daginvulling zelf te bepalen.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief 

Bron| Nu.nl
Beeld| iStock

Ook interessant