Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Reizen

Zo bescherm je jezelf het best tegen het coronavirus in een hotel

hotel-coronavirus.jpg

Heb jij een hotel geboekt, maar vind je het toch nog een beetje een eng idee dat je daar straks verblijft met veel andere mensen? We leggen je uit welke veiligheidsmaatregelen je van tevoren kunt treffen tegen het coronavirus.

Én hoe je je in het hotel zo goed mogelijk kunt beschermen.

Kleinere kans op besmetting met coronavirus

Volgens de Amerikaanse huisarts Nate Favini, is het verblijven in een hotel een activiteit met een matig risico. “Het is zeker een hoger risico dan thuis blijven, maar je loopt er wel een kleinere kans om besmet te raken dan wanneer je bij iemand thuis zou zijn waar veel andere mensen zijn”, legt hij uit aan Bustle.

Veel besmettingsbronnen

Wel is er natuurlijk een kans dat je in een hotel besmet raakt. Je komt er nu eenmaal met veel mensen in contact. Denk bijvoorbeeld aan het inchecken in de lobby, het laten brengen van je koffers naar je kamer, schoonmakers die je kamer komen schoonmaken en roomservice. “Zelfs als je je in een ruimte bevindt waar op dat moment geen mensen zijn, maar waar wel recentelijk mensen zijn geweest, kun je worden blootgesteld aan hun aërosolen en ademhalingsdruppels”, aldus dokter Favini.

Lees ook
Op vakantie naar het buitenland? Zo zeg je ‘mondkapje’ in 11 talen

Veiligheidsmaatregelen die je vooraf kunt nemen

Voordat je naar het hotel gaat, kun je volgens Favini het best even bellen met het hotel om te vragen wat voor maatregelen zij hebben genomen om hun gasten en personeel te beschermen tegen het coronavirus. Volgens dokter Frank Ong zijn er een aantal voorwaarden waar je hotel aan moet voldoen. “Het hotel moet tussen de verblijven door de de kamers grondig desinfecteren en ook met regelmaat coronatesten aanbieden aan het personeel.” Ook is het volgens hem belangrijk om te vragen of de anderhalve meter afstandsregel in de eetzalen en andere gemeenschappelijke ruimtes netjes wordt nageleefd. “Als een hotel deze veiligheidsmaatregelen niet neemt, dan moet je er twee keer over nadenken of je daar wel wil verblijven”, aldus Ong.

Dít kun je zelf doen tijdens je aankomst en verblijf tegen het coronavirus

Mondkapje op en ramen open

Volgens dokter Favini is het belangrijk om pas een paar uur nadat je kamer is schoongemaakt en de vorige gasten zijn vertrokken, de kamer in te gaan. Je kunt volgens hem het bestemet een mondkapje op naar binnen gaan en eerst alle ramen open zetten, zodat de ruimte goed kan worden geventileerd. Met je mondkapje nog op, kun je vervolgens met ontsmettingsdoekjes de harde oppervlakten in je kamer schoonmaken. Als je alles hebt schoongemaakt kun je je mondkapje af doen.

Geen schoonmakers tijdens je verblijf

Om het aantal mensen dat je kamer binnenkomt zo veel mogelijk te minimaliseren, kun je volgens Favini het best je afmelden voor de schoonmakers. Veelgebruikte items zoals drinkglazen, ijsemmers, afstandsbedieningen en de hoteltelefoon kun je volgens dokter Ong het best alleen gebruiken als je deze van tevoren goed hebt gedesinfecteerd.

Zelf dekens meenemen

Ong raadt ook aan om zelf extra kleding of dekens mee te nemen voor het geval je het ’s nachts koud krijgt. “Probeer het dekbed van het hotel niet te gebruiken, tenzij het hotel specifiek aangeeft dat hun dekbedden, dekens en dekbedden tussendoor worden gewassen”, aldus Ong.

Vermijd restaurant, jacuzzi en sauna

Het meest riskante deel van je verblijf is misschien wel wat er búiten de hotelkamer gebeurt. Probeer gemeenschappelijke ruimten zoals hotel-eetkamers, restaurants, sportscholen, bubbelbaden, jacuzzi’s en sauna’s zo veel mogelijk te vermijden, tenzij de protocollen voor afstand netjes worden gevolgd. Het is volgens dokter Ong wel mogelijk om in het zwembad te gaan, omdat chloor de meeste virussen en bacteriën zou moeten doden. Al kun je volgens hem wel het best gaan zwemmen als er verder gene andere mensen in het zwembad zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Bustle
Beeld |iStock

Ook interessant