Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Reizen

Binnenkort op vakantie? Zo maak je een afspraak om je gratis te testen

afspraak-gratis-testen-vakantie.jpg

Ga je binnenkort op vakantie maar ben je (nog) niet volledig gevaccineerd? Dan heb je voor veel landen een negatief testbewijs nodig. Eerder moest je deze test zelf betalen, maar daar komt voor de maanden juli en augustus verandering in. Vanaf 1 juli wordt testen namelijk voor twee maanden gratis. We leggen je uit wat je moet weten over testen voor de vakantie en hoe je binnennkort zo’n gratis afspraak kunt maken. 

Gratis testen voor vakantie? Zo maak je een afspraak

Lang niet iedereen is voor de vakantie volledig gevaccineerd, maar veel mensen willen wel weer op reis. Om veel Europese landen binnen te komen heb je in dat geval een negatieve testuitslag nodig of een bewijs dat je eerder al corona hebt gehad. Eerder vielen die kosten voor zo’n test voor eigen rekening, en ook gratis testen bij de GGD is niet voor een vakantie bedoeld. Daarom is een speciale website opgezet, waar je zo’n ‘vakantietest’ kunt afnemen, namelijk: testenvoorjereis.nl. Hier kun je vanaf 30 juni een afspraak maken om je voor vakantie gratis te testen. Ook komt er een speciaal telefoonnummer van de GGD voor deze testlocaties door het hele land. Je kunt tot twee weken voordat je je moet testen een afspraak inplannen. 

Genoeg capaciteit 

Volgens minister Van Nieuwenhuizen kunnen de testlocaties qua capaciteit een vakantiepiek ruim aan. Er zouden mogelijk tot een kwart miljoen testen per dag kunnen worden afgenomen. Aan dat gratis testen voor je vakantie hangt voor de overheid wel een prijskaartje: er zou zo’n 250 miljoen euro voor zijn uitgetrokken om vakantiegangers de komende maanden gratis voor hun vakantie te kunnen testen. 

Lees ook: Naar déze vakantielanden in coronatijd? Dít moet je dan regelen

Twee soorten testen

Er zijn twee testen die je kunt afnemen: een PCR-test of een antigeen-test. Het kan van het vakantieland afhangen welke van de twee je nodig hebt. Controleer dit dus vooraf goed. 

Met een testbewijs op vakantie

Heb je je voor je vakantie gratis laten testen en is de uitslag negatief? Dan kun je in de CoronaCheck-app de uitslag toevoegen of je kunt deze geprint meenemen op reis. Dit bewijs kun je vervolgens bij een controle laten zien. Test je positief? Dan moet je uiteraard thuisblijven en in quarantaine. 

Bron | Rijksoverheid, RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Ook interessant