Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Reizen

Deze tien natuurgebieden in Nederland zijn zeker een bezoek waard

deze-tien-nederlandse-natuurgebieden-zijn-een-bezoek-waard.jpg

Een wandeling in de natuur is voor veel mensen het hoogtepunt van de week. Van een rondje door het park om de hoek tot een stukje lopen door de duinen. Zet de volgende tien natuurgebieden van Nederland maar op je lijst.

Bij deze – wellicht minder bekende – natuurgebieden kun je heerlijk uitwaaien, fietsen en/of wandelen. Nederland is zo mooi!

1. Hoekse Waard in Zuid-Holland

De Hoekse Waard bestaat uit zestig polders en bijna alle dijken zijn nog aanwezig. Het wordt ook wel beschouwd als een van de Zuid-Hollandse eilanden. De geschiedenis van het gebied – de eerste polders stammen uit de 14e eeuw – en de uitgestrekte uitzichten zorgen voor unieke schoonheid.

2. Weerribben Wieden in Overijssel

Nationaal Weerribben-Wieden is de achtertuin van Giethoorn, dat je waarschijnlijk kent van de leuke bootjes. Het nationaal park is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Hier kom je voor je rust en kun je prachtig wandelen, fietsen en varen. Je kunt er eindeloos dwalen, maar je komt uiteindelijk weer uit op de Kalenbergergracht.

3. Amsterdamse Waterleidingduinen in Noord-Holland

Dit duingebied is het oudste waterwingebied van Nederland en wordt nog steeds gebruikt voor het drinkwater in Amsterdam. Je vindt hier mooie wandelroutes, maar je kunt ook op excursie met een boswachter. De Amsterdamse Waterleidingduinen liggen niet in Noord-Holland, zoals de naam doet vermoeden, maar tussen Zandvoort en Noordwijk.

4. Drents-Friese Wold in Drenthe

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is het op één na grootste bosgebied van ons land en daarmee een van de mooie natuurgebieden in Nederland om te bezoeken. Het landschap wordt afgewisseld met moerassen, grassen, heide, stuifzanden en plassen. Ook is er een grote diversiteit aan dieren. Als je er aan het wandelen bent, kun je er de volgende dieren tegenkomen: reeën, hazen, konijnen, egels, eekhoorntjes, bunzingen of boommarters.

5. Nationaal Park Oosterschelde in Zeeland

Nationaal Park Oosterschelde is met zijn 370 km² het grootste natuurgebied van Nederland. Daarnaast is het ook het natste gebied van Nederland en daardoor erg geliefd bij duikers en snorkelaars. Op de bodem leven brokkelsterren, platvissen en verschillende schelpdieren. Door de afsluiting van de Oosterschelde in 1986 wordt het natuurgebied elk jaar zoeter. Als je geluk hebt, kun je hier zelfs zeehonden en bruinvissen spotten.

Lees ook:
De Elfstedentocht rijden zónder ijs? Dat kun je deze zomer gewoon doen

6. Lauwersmeer in Friesland en Groningen

Dit nationale park is zo’n vijftig jaar geleden ontstaan en behoort daarom nog tot de onbekende natuurgebieden van Nederland. Waar nu het park ligt, stroomde vroeger de Waddenzee. Sinds de afsluiting van het Lauwersmeer is de zeebodem droog komen te staan. Het park is benoemd tot Dark Sky Park, wat betekent dat de duisternis behouden is gebleven en er geen sprake is van lichtvervuiling. Bezoek daarom het park ’s nachts om dit te ervaren.

7. Boezems Kinderdijk in Zuid-Holland

De Boezems Kinderdijk is vooral bekend vanwege de Kinderdijkse Molens. Deze staan zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst! Het aantal boezems – in de zomer een weiland, in de natte periodes een opslagplaats voor overtollig water – bestaan uit open water, moerassen, ruigten, grienden, struwelen en boezemkaden.

8. De Waddenzee

De Waddenzee behoort tot de UNESCO Werelderfgoedlijst en is uitgeroepen tot het mooiste natuurgebied van Nederland. Het gebied is constant in beweging door de natuurlijke omstandigheden zoals het weer, de wind en het water. Er ontstaan mooie landschappen die je eigenlijk met eigen ogen moet zien.

9. Nationaal Park De Groote Peel in Noord-Brabant en Limburg

De Groote Peel in Noord-Brabant en Limburg is grotendeels afgegraven hoogveengebied waar verschillende wandelroutes te volgen zijn. De rust van de Groote Peel lokt ruim honderd soorten broedvogels en ook trekvogels. Vergeet geen stevige, waterdichte wandelschoenen aan te trekken.

10. Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant

Vlakbij de Efteling in Noord-Brabant vind je het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Een groot gedeelte van het natuurgebied bestaat uit stuifzand, wat leidde tot de creatie van duinen en dalen. Het park wordt ook wel de ‘Brabantse Sahara’ genoemd omdat het lijkt op een woestijn. Mede daarom een van de natuurgebieden in Nederland die je een keer gezien moet hebben.

Bron | ANWB, 360explore.com
Beeld | Getty Images

Ook interessant