Rechtszaak Johnny Depp en Amber Heard: dít is waarom we er massaal naar kijken Beeld ANP
Beeld ANP

Rechtszaak Johnny Depp en Amber Heard: dít is waarom we er massaal naar kijken

Wekenlang zat de wereld op het puntje van de stoel om de zaak tussen Johnny Depp en Amber Heard te volgen. Beide beschuldigen ze elkaar van stelselmatige mishandeling en smaad. Gisteren keken ook weer miljoenen mensen via livestreams naar het oordeel van de jury. Maar waarom vinden we juist déze rechtszaak zo enorm interessant?

Verschillende experts leggen het uit.

Depp vs Heard

TikTok, Instagram en YouTube: overal op social media kon je de laatste updates volgen over de rechtszaak tussen Amber Heard en Johnny Depp. Heb je het ondanks de mediastorm toch niet meegekregen? We vertellen even kort van wat er allemaal gaande is.

Het acteurskoppel ging in 2017 na een huwelijk van vijftien maanden uit elkaar. Johnny betaalde zijn ex-vrouw maar liefst zeven miljoen dollar, maar hier bleef het helaas niet bij. Een jaar later schreef Amber een opiniestuk in The Washington Post, waarin ze vertelde dat zij het slachtoffer was geweest van huiselijk geweld. Johnny werd niet in het stuk genoemd, maar was ervan overtuigd dat het over hem ging. Hij klaagde Heard aan voor smaad en eist 50 miljoen dollar. Heard ontkent dat het stuk over hem ging. De weken daarna kwamen er veel details naar buiten over de relatie van de twee. Gisteren gaf de jury Johnny Depp gelijk en Amber moet de acteur een schadevergoeding betalen van 8,3 miljoen euro.

‘Social media judges’

Maar waarom was júist deze rechtszaak zo populair? Echtscheidingsadvocaat Claudia Van de Velde legt uit aan De Standaard dat meerdere factoren een rol spelen waarom er in de wereld massaal naar deze rechtszaak is gekeken. Ten eerste stelt Van de Velde dat deze zaak zes weken lang te volgen was via livestreams, logisch natuurlijk dat mensen daar dan naar gaan kijken. Ook gingen heel veel fragmenten op social media een eigen leven leiden: daardoor kon iedereen een oordeel geven over wat er gezegd werd in de rechtbank.

“Je krijgt het fenomeen­ van social media judges: iedereen is rechter. Het lijkt simpel, maar als advocaat weet ik hoe moeilijk het voor een rechter is om te weten welke versie van de feiten waar is. Het zijn complexe beslissingen waarvoor vaak nog een paar experts worden ingezet­ om de versies te duiden.” En die complexiteit is een groot contrast met wat je in de trail van Depp en Heard ziet. “Miljoenen mensen denken plots dat ze kunnen oordelen op basis van pakweg de make-up die iemand gebruikt of een handgebaar dat iemand maakt”, legt ze uit.

Fascinatie voor beroemdheden

Maar dat is niet het enige, zegt psycholoog en relatietherapeut Rika Ponnet. We hebben nu eenmaal een soort fascinatie voor beroemdheden. “Evolutionair bekeken zijn we nog altijd groepsdieren, en in zo’n groep kijken we op naar wie bovenaan­ in de hiërarchie staat. Wie beroemd is, staat hoger, aldus de onbewuste regel, en wie hoger staat, krijgt extra aandacht.”

Relaties zijn een populair onderwerp

En dat is niet het enige: relaties zijn volgens Ponnet ook een hot topic, wat deze rechtszaak extra interessant maakt. “Het is een heel moeilijk thema geworden. Niet raar dus dat we ook in zo’n proces zo gretig de details en de dynamiek van die relatie oppikken.” Het is bijna alsof we er iets van willen lezen, zegt ze. Als je merkt dat het in de levens van beroemdheden ook niet altijd soepel gaat, helpt dat om de problemen in je eigen leven beter te aanvaarden.

Van de Velde voegt daaraan toe dat Johnny Depp en Amber Heard ons een beeld over liefde laten zien: “We blijven collectief halsstarrig in zo’n Disney-model van de liefde geloven, het idee dat op elk potje één uniek dekseltje past.” En als het dan anders loopt, dan vinden we dat éxtra interessent. “We smullen van de toxische toestanden, wanneer het bij iemand­ anders misloopt in de liefde.”

Rechtszaak of reality tv

Als laatste speelt volgens Ponnet ook nog mee dat we in de tijd van nu heel veel realitytelevisie zien, en dat het ons bijna blind maakt voor dat dit écht gaande is, en echte mensen aangaat. “Ik heb het gevoel dat we minder met moraliteit bezig zijn en er tegelijk keihard mee bezig zijn.” Dat zie je bijvoorbeeld ook bij true crime, waar veel mensen een fascinatie voor hebben. “Ook daar spelen vragen als: wie spreekt de waarheid, wat zegt de lichaamstaal, wie liegt?”

De rechtszaak van Depp en Heard is volgens de psychologe en relatietherapeute ook een soort true crime. “Komaan mensen, steek die duim omhoog of omlaag. Wantrouwen wordt gecultiveerd, terwijl­ vertrouwen zo belangrijk is, zeker in onze vriendschaps- en liefdesrelaties, want we hebben vertrouwen nodig om tot verbinding te komen”, aldus Ponnet.

Bron / RTL Nieuws, de Standaard

Sanne van De WeteringANP
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden