Margriet logo
Reageren op social media: Gebruik de vijf-secondenregel Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Reageren op social media? Gebruik de vijf-secondenregel

Wanneer we online iets voorbij zien komen, hebben we vaak de neiging om te reageren. Vaak zijn dit leuke berichtjes die niemand kwaad doen. Toch zijn sociale media-platformen ook plekken waar vervelende berichten worden achtergelaten die andere mensen kunnen kwetsen. Volgens therapeut dr. Desta kan dit voorkomen worden met de vijf-secondenregel.

Ze legt op TikTok uit hoe dit makkelijke trucje werkt.

Vervelende reacties

Op sociale media kan het makkelijk zijn om een vervelende reactie achter te laten. Zo worden er vaak nare reacties geplaatst over iemands uiterlijk, waar diegene niks aan kan doen. Daarom plaatste dr. Desta, ook bekend als @my_destanation, onlangs een video op TikTok waarin ze vertelt hoe de vijf-secondenregel dit probleem kan voorkomen.

Zo werkt de vijf-secondenregel

Het is heel eenvoudig legt ze uit: “Bij de vijf-secondenregel kun je alleen reageren op iemands uiterlijk als diegene zijn uiterlijk in vijf seconden kan veranderen. Als iemand meer dan vijf seconden nodig heeft mag je er niks over zeggen. Zeker als de opmerking op je eigen mening is gebaseerd.”

Het idee van de vijf-secondenregel komt bij de moeder van dr. Desta vandaan. Zij vertelde haar dat je geen commentaar op iemands uiterlijk moet geven als diegene het niet makkelijk kan veranderen. Dit zijn bijvoorbeeld opmerkingen over iemands gewicht, tanden, littekens, striae of huid.

‘Ik voelde me voor schut gezet’

Ook dr. Desta heeft te maken gehad met vervelende opmerkingen over haar uiterlijk. Ze kreeg veel commentaar op dingen die ze zelf niet makkelijk kan veranderen. Ze vertelt: “Ik herinner me hoe klein ik me voelde door deze opmerkingen over mijn lichaam; ik voelde me voor schut gezet.”

Binnen vijf seconden veranderen

Wanneer je dus de behoefte voelt om commentaar te geven op iemands uiterlijk, denk er dan aan dat iemand het binnen vijf seconden moet kunnen veranderen. Iemand heeft bijvoorbeeld een insect in zijn of haar haar, iets tussen de tanden of iemand is vergeten om een prijskaartje van een kledingstuk te halen. Als iemand het niet zo snel kan veranderen, is het beter om geen commentaar te geven.

Bron | Popsugar

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden