Queen Elizabeth 96e verjaardag  Beeld Chris Jackson / POOL/ ANP / AFP
Beeld Chris Jackson / POOL/ ANP / AFP

Queen Elizabeth viert 96e verjaardag: dít is haar favoriete taart

Queen Elizabeth blaast vandaag 96 kaarsjes uit. De Britse vorstin viert haar verjaardag op haar landgoed Sandringham in Norfolk met haar familie. En een ding zal zeker niet ontbreken op deze feestelijke dag: haar favoriete chocoladetaart!

Al decennialang smult the Queen van deze lekkernij.

Favoriete taart

Wanneer er een verjaardag wordt gevierd, kan een lekker stukje taart natuurlijk niet ontbreken. We snappen dan ook helemaal dat Queen Elizabeth haar voorkeur heeft, maar deze taart in het specifiek wordt niet alleen op haar verjaardag gegeten. Voormalig persoonlijk chef-kok van Queen Elizabeth, Darren McGrady, vertelde aan TODAY food, dat deze taart waarschijnlijk de enige is die keer op keer naar de koninklijke kamer wordt gestuurd totdat ‘ie op is.

Chocolade met biscuits

Maar over welke taart hebben we het dan? Het gaat om een donkere chocoladetaart met knapperige textuur dankzij de toevoeging van klassieke Engelse koekjes, rich tea biscuits genaamd. Een laag decadente chocoladeglazuur is de perfecte finishing touch. “Deze taart met chocolade koekjes is verreweg de favoriete afternoon tea-cake van Hare majesteit de Koningin”, vertelde McGrady. Een soort luxe arretjescake is het dus.

En we horen je denken: je zit toch ook een keer vol of er blijft een stukje over? Dat gebeurt volgens McGray wel eens, maar daar heeft Queen Elizabeth ook een oplossing voor bedacht. “Als er iets over is als ze het in Buckingham Palace heeft gegeten, dan gaat het naar Windsor Castle, zodat ze daar de rest kan opeten. Ik reisde altijd met de trein van Londen naar Windsor Castle met de biscuitcake in een blik op mijn knie.”

Zelf aan de slag

Ben je zelf benieuwd geworden of deze taart ook echt de moeite waard is om te proberen? Ga dan zelf aan de slag! We zetten de benodigdheden voor de favoriete taart van Queen Elizabeth hieronder voor je op een rij:

  • 225 gram thee biscuits
  • 110 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 110 gram kristalsuiker
  • 110 gram pure chocolade
  • een ei
  • Een halve theelepel boter om mee in te vetten
  • Voor het glazuur: 225 gram pure chocolade

En zo maak je de taart:

  1. Vet een taartvorm (15 cm) in met boter.
  2. Breek de theebiscuits in stukjes en leg ze apart.
  3. Voeg boter en suiker in een kom en mix het tot een luchtig geheel.
  4. Smelt de pure chocolade en voeg het botermengsel toe. Blijf goed roeren.
  5. Voeg het ei toe als het chocoladebotermengsel egaal is geworden. En ook hier: blijf goed roeren.
  6. Vouw de koekjesstukjes door het chocolademengsel. Doe dit net zo lang tot alle stukjes koek zijn bedekt met de chocolade.
  7. Doe het chocolademengsel in de taartvorm. Probeer het goed aan te drukken. Hierdoor voorkom je gaten. Zet de taartvorm drie uur in de koelkast. Haal de chocolade-biscuitcake uit de vorm.
  8. Smelt de overgebleven pure chocolade en schenk dit gelijkmatig over de chocolade-biscuitcake heen. Laat het even opstijven et voilà: een heerlijke taart. Smullen maar!

Bron | Hellomagazine, Theroyalchef

Sanne van De WeteringChris Jackson / POOL/ ANP / AFP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden