Queen Elizabeth is op 96-jarige leeftijd overleden Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Queen Elizabeth is overleden: dit is hoe we haar zullen herinneren

Koningin Elizabeth is op 96-jarige leeftijd overleden. Met meer dan 70 jaar op de troon is ze de langstzittende vorstin. In die jaren heeft ze veel mooie, maar ook moeilijke, momenten gekend. Dit is hoe we haar altijd zullen herinneren.

Hoewel haar uiterlijk af en toe anders doet vermoeden, was Queen Elizabeth lang niet altijd de stijve koningin die we soms denken dat ze is. Meerdere malen heeft ze laten zien dat ze een goed gevoel voor humor heeft. Daarover vertelt Lia van Bekhoven in Margriet 41: “De Britten hebben een enorm gevoel voor humor en zelfspot. Denk maar aan de openingsscène van de Olympische Spelen in Londen in 2012 toen Koningin Elizabeth door James Bond uit Buckingham Palace werd gehaald. Terwijl andere landen de Spelen gebruiken om zich te etaleren en groter voor te doen dan ze zijn, gooien de Britten hun staatshoofd uit de helikopter.”

Ook verraste ze het grote publiek toen ze tijdens haar jubileumweekend verscheen in een video met beertje Paddington. Een aandoenlijk filmpje, waarin ze onthulde wat ze stiekem altijd in haar handtas heeft zitten: een sandwich met marmelade. In dezelfde video zagen we haar ook tijdens het nummer ‘We Will Rock You’ van Queen vrolijk meetikken met een theelepeltje op haar porseleinen theekopje.

Een werkethos om te bewonderen

Elizabeth wordt ook getypeerd door haar werkethos. Al sinds het moment dat ze in 1952 de troon besteeg, stelde ze het belang van het volk voorop. Ze bleef hard doorwerken en zelfs in de dagen voor haar dood was ze nog aan het werk. Ze ontving het ontslag van voormalig premier Boris Johnson en benoemde Liz Truss op 6 september nog tot premier.

Een geliefde koningin

Het Britse volk is altijd blij geweest met haar koningin. Dat blijkt onder andere uit de approval rating die werd bijgehouden sinds de vroege jaren 90. Constant stond ze in die lijst als een van de meest populaire Britten. Sterker nog: er is maar één moment dat ze onder de populariteit van een premier zakte. Dat was het moment na de dood van Prinses Diana.

Moeilijke momenten

Het leven van de queen bestond niet alleen uit hoogtepunten. In haar jaren heeft ze ook grote dieptepunten gekend. Zo kwam in 1997 prinses Diana om het leven tijdens een auto-ongeluk in Parijs. De koningin koos er op dat moment voor om bij haar kleinzoons, William en Harry, te blijven op het landgoed Balmoral in Schotland. Ze keerde dus niet meteen terug naar London en dat is iets wat het Britse volk haar niet in dank afneemt, zo blijkt ook uit de approval ratings.

Een ander dieptepunt is het overlijden van prins Philip. Op 9 april 2021 komt haar echtgenoot op 99-jarige leeftijd te overlijden. Wat het extra moeilijk maakt, is het feit dat dit gebeurde in coronatijd, waardoor Elizabeth tijdens de uitvaart alleen in de kerkbank zat. Haar steun en toeverlaat was er niet meer.

Trouwe viervoeters

Kenmerkend voor Elizabeth is haar bijzondere band met honden, en dan specifiek met het hondenras corgi. Haar eerste corgi, genaamd Susan, kreeg de koningin op haar achttiende verjaardag. De Britten spreken van een heus hondendynastie dat hierop volgde. Maar Susan was niet altijd de brave hond die je in een paleis verwacht. Ze beet in enkels en ging af op de benen van de bedienden. In al haar jaren heeft de koningin meer dan dertig corgis en dorgis (een kruising tussen een corgi en een teckel) gehad. Het schijnt dat de hondjes somber op de vloer bleven liggen als de koningin binnenkwam met een tiara op haar hoofd. Maar als ze een hoofddoek droeg, wisten ze dat het tijd was voor een wandeling.

Bron | Telegraph

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden