Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Geen gezichtsacné, wel puistjes op je lichaam? Dít is waarschijnlijk de oorzaak

geen-gezichtsacne-wel-puistjes-op-je-lichaam-dit-is-waarschijnlijk-de-oorzaak.jpg

Is jouw gezicht al jaren acne-vrij, maar duiken er nog wel met regelmatig puistjes op je lichaam op? Wij leggen je hier uit waar dat waarschijnlijk aan ligt én wat je er aan kunt doen.

Als dermatoloog weet David Lortscher alles van acne af. Aan de website Well + Good legt hij uit hoe het kan dat sommige mensen last hebben van puistjes op hun lichaam, maar niet op hun gezicht.

Puistjes op je lichaam: waar komen ze vandaan?

“Acne kan overal voorkomen, maar de meest voorkomende gebieden voor lichaamsacne zijn de rug, borst en billen,” zo legt Lortscher uit. “Er zijn een paar oorzaken van lichaamsacne. Genen, hormonale schommelingen, stress, dieet en andere leefstijlgewoontes kunnen er allemaal aan bijdragen.” Ook zoiets simpels als te strakke sportkleding kan puistjes op je lichaam veroorzaken. Als je bijvoorbeeld merkt dat er puistjes op je rug opduiken langs de lijn van je sportbeha, dan is de kans groot dat het ligt aan het feit dat het kledingstuk te strak zit.

Lees ook: Dit is de beste manier om je puistjes uit te knijpen (en te voorkomen)

Waarom vooral op bepaalde gebieden?

Dat puistjes opduiken, heeft vooral te maken met overtollige olie, ook wel ‘talg’ genoemd. Deze worden door de klieren in de poriën van je huid uitgescheiden. “Deze talgklieren zijn vooral erg aanwezig op je borst en op je rug, wat dan ook de aanwezig van acne in deze gebieden kan verklaren,” aldus Lortscher. Volgens de dermatoloog dragen micro-organismen zoals P.acne (een bacterie) en pityrosporm (een schimmel) bij aan het ontstekingsaspect van acne. “Ons immuunsysteem werkt hard om ze te bestrijden via een ontsteking, maar ze houden nu eenmaal van een warme, olieachtige, vochtige omgeving, zoals die van een bezwete rug.”

Wat kun je er tegen doen?

Als je van de acne op je lichaam wil af komen, dan is het volgens Lortscher verstandig om comedogene zepen/douchegels en vochtinbrengende bodylotions te vermijden. Ook is het volgens hem belangrijk om direct na het zweten je lichaam af te spoelen met water. Lukt het je niet om op deze manier van je puistjes af te komen? Dan kun je volgens hem het beste een facewash met benzoylperoxide gebruiken voor je lichaam.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron | Well and Good
Beeld | iStock

Ook interessant