Portret Prinses Margriet 2023 Beeld RVD - Martijn Beekman
Beeld RVD - Martijn Beekman

Prinses Margriet viert tachtigste verjaardag

Op 19 januari mogen er maar liefst tachtig kaarsjes uitgeblazen worden in de koninklijke familie. Prinses Margriet viert deze dag haar tachtigste verjaardag. Het jongere zusje van prinses Beatrix werd geboren in 1943 in Ottawa, Canada.

Ter ere van de tachtigste verjaardag heeft de Rijksvoorlichtingsdienst nieuwe foto’s van de prinses gedeeld. Hierop staat Margriet met haar hond Boogiewoogie. Ook is er een portret gedeeld van Margriet, samen met haar man Pieter van Vollenhoven.

Portret Prinses Margriet 2023 Beeld RVD - Martijn Beekman
Beeld RVD - Martijn Beekman

Nieuwe foto’s van prinses Margriet

De foto’s van Margriet zijn genomen in Apeldoorn. Dit is waar Margriet en haar partner Pieter van Vollenhoven samen wonen in Huis Het Loo. Op twee van de drie foto’s is ook hun hondje Boogiewoogie, een borderterriër, te zien. De borderterriër is altijd populair geweest bij de koninklijke familie: zowel Margriet als prinses Beatrix hebben er een paar gehad. De bekendste borderterriër van de voormalig koningin, Miss Pepper, overleed in 1992 op tweejarige leeftijd. Het diertje was een konijnenhol ingekropen en stikte daar.

Gasthoofdredacteur van Margriet

In 2021 was prinses Margriet gasthoofdredacteur bij Margriet. Columnist Marjan van den Berg interviewde haar en dat resulteerde in een mooi gesprek over midden in het leven staan, liefde en geen oma genoemd willen worden. Over dat laatste zei ze: “Ik ben een beetje allergisch voor het woord oma.” Dat legt ze uit: “Ik heb veel vriendinnen die zich gewoon oma laten noemen en dat is natuurlijk oké. De weerstand komt bij mij uit de tijd dat ik in het ziekenhuis werkte, begin jaren zestig van de vorige eeuw. Tegen oudere vrouwen werd toen altijd gezegd: ‘Zo, omaatje, we gaan even uw temperatuur opnemen,’ terwijl ik dan dacht: het is gewoon een vrouw van een bepaalde leeftijd en niet jouw oma. Ik kon daar heel slecht tegen, het klonk zo denigrerend.”

56 jaar getrouwd

Op 10 januari was het ook een heuglijke dag: prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven waren die dag 56 jaar getrouwd. Wat maakt dat ze na al die jaren nog steeds gek op elkaar zijn? “Ik geloof niet zozeer in hét geheim van een goed huwelijk. We zijn voor ­elkaar gevallen omdat we veel delen – muziek, cultuur, dieren – en dat is nog steeds zo. Daarnaast is het belangrijk om je ‘eigenheid’ te ­behouden in een relatie. Mijn grootmoeder Armgard, de moeder van mijn vader, zei altijd: ‘Het is ook goed om af en toe even vakantie van elkaar te nemen,’ waarmee ze bedoelde dat het goed is als je gewoon een week of twee je eigen ding gaat doen. Heel modern eigenlijk, dat ze dat zelf ook al deed aan het begin van de vorige eeuw.”

Ook vroeg Marjan of prinses Margriet terugkijkt op een mooi leven. Daarop antwoordde ze: “Ja. Een volmondig ja. Op een mooi en vol leven.”

Bron | ANP

Nynke KooyRVD - Martijn Beekman

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden