Margriet logo
Prins Andrew Beeld ANP / AFP
Beeld ANP / AFP

PREMIUM

Prins Andrew wil eerherstel: dit is hiervoor nodig volgens correspondent Lia van Bekhoven

Correspondent Lia van Bekhoven, die sinds 1976 in Londen werkt, kent de Britse volksaard als geen ander. Zij weet precies wat prins Andrew zou moeten doen om ooit weer in de gratie te komen bij de Britten.

Prins Andrew droomt van een comeback. De prins is, sinds hij door de Amerikaanse Virginia Giuffre beschuldigd is van seksueel misbruik, op een zijspoor gezet. Zijn eretitels en uniformen zijn hem afgenomen, evenals zijn plaats op het balkon op Buckingham Palace op koninklijke hoogtijdagen (sinds kort enkel toegankelijk voor ‘werkende royals’).

Andrews werkkamer op het hoofdkwartier van De Firma was al eerder ontruimd en vorige week kreeg de prins te horen ook niet langer welkom te zijn op zijn privévertrekken daar. Zijn bezittingen zijn elders ondergebracht en zullen niet worden geretourneerd.

De boodschap is duidelijk. Koning Charles heeft zijn broer, die nooit begreep waarom zijn connecties met dubieuze autocraten en seksmisbruikers het publieke imago van de Windsors in de weg zaten, verbannen.

Een comeback voor Andrew

In zijn onderkomen in Windsor, waar Andrew sinds hij uit de gratie viel zou ‘leven als een kluizenaar’, zint hij op een comeback. Andrew wil de schikking in de zaak Giuffre, die hij vorig jaar trof, ongeldig maken.

Nu zijn er, naast een peperduur proces met een hoogst onzekere afloop, andere manieren voor de prins om zijn reputatieschade te herstellen. De Britten houden van een underdog. Ze houden nog meer van een underdog die zijn fouten toegeeft en boete doet.

Excuses van Andrew

“Andrew wil niets liever dan alles in orde maken,” zei een bron tegen The Independent, “maar hij begrijpt niet hoe je nederigheid moet tonen.”

Ik heb een suggestie: de prins zou om te beginnen in een interview excuses kunnen aanbieden aan iedereen die benadeeld is door zijn gedrag. Hij zou Royal Lodge moeten inruilen voor iets eenvoudigers, zijn handgemaakte kostuums naar de kringloop moeten brengen en in een van ’s lands talloze voedselbanken moeten gaan werken.

Na een jaar of drie, vier zal Andrew dan weer op het balkon van Buckingham Palace te zien zijn. In uniform.

Lia van Bekhoven werkt als correspondent voor BNR Nieuwsradio, Nieuwsuur, VRT, Elsevier en Sky News.

Lia van BekhovenANP / AFP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden