Primatoloog Jane Goodall (88) krijgt een eigen Barbiepop. Beeld The Jane Goodall Institute / AFP
Beeld The Jane Goodall Institute / AFP

Primatoloog Jane Goodall krijgt eigen Barbiepop om meisjes te inspireren

Barbies zijn nog steeds enorm populair. Wie heeft er vroeger niet mee gespeeld? Speelgoedmaker Mattel heeft nu een nieuwe pop uitgebracht die lijkt op de Britse primatoloog Jane Goodall (88).

Hiermee gaat haar grote wens in vervulling om een eigen pop te hebben die andere meisjes kan inspireren.

Jane Goodall

Hoewel Goodall nu wat ouder is, ziet de pop eruit als de jonge onderzoeker die ze in de jaren 60 was. Op 26-jarige leeftijd vertrok zij naar Tanzania met niets meer dan een verrekijker en een notitieblok om onderzoek te doen naar de chimpansee. Goodall voert een enorm succesvol onderzoek uit en weet het vertrouwen van de mensaap te winnen. Hierdoor leert ze veel over de diersoort.

Wanneer Goodall jaren later hoort over de de afname van de populatie chimpansees in Afrika, verlaat ze het onderzoeksgebied in Gombe om mensen te vertellen over de bescherming van de natuur. En dat is nog steeds haar grote missie.

Nieuwe Barbie van Jane Goodall

Nu krijgt Goodall dus een eigen Barbiepop, maar een plastic variant past natuurlijk niet bij haar passie voor de natuur. Daarom is de Barbie, op het hoofd en het haar na, gemaakt van gerecycled plastic. De pop draagt een kaki shirt en een korte broek. In haar hand houdt ze een notitieblokje vast en om haar nek hangt een verrekijker. Ook de bekende chimpansee, David Greybeard, ontbreekt niet in het plaatje. Dit was de eerste chimpansee die geen angst had voor Goodall en in haar buurt durfde te komen.

Inspiring women

De Barbiepop van Goodall is onderdeel van de serie ‘Inspiring Women.’ Volgens speelgoedmaker Mattel is deze serie gemaakt om meisjes te inspireren en kennis te laten maken met “moedige vrouwen die risico’s namen, regels veranderden en de weg vrijmaakten voor generaties meisjes om groter te dromen” De nieuwe Barbie komt in het rijtje van eerdere poppen uit de serie: Amelia Earhart, de eerste vrouw die in haar eentje over de Atlantische Oceaan vloog, kunstenaar Frida Khalo en natuur- en wiskundige Katherine Johnson.

Bron | CNN, janegoodall.nl

Lisa MancheThe Jane Goodall Institute / AFP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden