Margriet logo
producten duurst Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lifestyle

Prijzen A-merken flink gestegen: déze producten zijn het duurst

Je hebt het vast gemerkt in de supermarkt: boodschappen worden steeds duurder. De prijzen van A-merken stegen het afgelopen jaar met maar liefst tien procent, huismerken met zeven procent. Vooral tussen december en maart was er sprake van een flinke prijsstijging.

Dat blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond. Zij noteerden de prijzen van 175 A-merken in twaalf verschillende supermarkten.

Duurste producten

In supermarkt Dirk ben je voor A-merken het goedkoopst uit. Daar zijn de prijzen zeven procent hoger dan gemiddeld. Bij Spar ligt dat percentage een stuk hoger: op twaalf procent. Tussen december en maart werden de prijzen van vrijwel alle A-merken duurder, maar er waren uitschieters. Zo betaalde je voor Campina Botergoud Roomboter en Blue Band Halvarine ruim dertig procent meer. Producten van huismerken, zoals Jumbo Margarine, Spinazie à la crème van Dirk en Coop Mayonaise waren in die periode ruim veertig tot bijna vijftig procent duurder. Ook voor groente en fruit moesten we meer betalen: komkommers, courgettes en peren waren het duurst. Appels waren juist iets goedkoper.

Aanbiedingen

Nu de boodschappen zo duur zijn, loont het om goed te speuren naar aanbiedingen. Volgens de Consumentenbond geven supermarkten gemiddeld 35 procent korting. Albert Heijn geeft de hoogste korting en biedt de meeste aanbiedingen aan, maar de standaardprijzen liggen daar wel twee procent hoger dan gemiddeld. Plus heeft wekelijks ongeveer 650 aanbiedingen. Bij Lidl en Aldi ligt het aantal kortingsacties een stuk lager.

Bron | Consumentenbond

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden