Prijsplafond Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Prijsplafond op energie: dit houdt het in (en dit gaat er veranderen)

De hoge energieprijzen zorgen voor velen voor geldstress. Daarom zoeken we massaal naar manieren om energie te besparen. Gelukkig is er nu ook goed nieuws: Het kabinet komt met een plan om de gestegen energiekosten te compenseren; een prijsplafond. Wat houdt dit noodpakket in?

Het prijsplafond geldt officieel per 1 januari 2023, maar vanaf 1 november wordt het maandbedrag alvast verlaagd door de energieleveranciers.

Wat houdt een prijsplafond in?

Het kabinet stelt een prijsplafond in voor de bedragen die energieleveranciers bij particulieren in rekening mogen brengen. Dat betekent dat er een maximaal tarief komt voor energie. Er wordt gerekend met het tarief van januari, vlak voor het begin van de oorlog in Oekraïne. Het januari tarief geldt dan tot een bepaald verbruik.

Hier wordt uitgegaan van het verbruik van ongeveer 2500 kWh stroom en 1200 m3 gas per jaar. Verbruik je meer energie dan deze bedragen? Dan betaal je voor dat deel wel de actuele hogere marktprijs. Het doel hiervan is om huishoudens gemotiveerd te houden om zuinig met energie om te gaan.

Wat gaat er voor jou veranderen?

Ben je benieuwd wat voor effect het prijsplafond op jouw energierekening heeft? Dan hebben we hier drie voorbeeldsituaties, waarin je minder, meer of precies gemiddeld energie verbruikt.

1. Huishouden met laag verbruik (1500 kwh en 500 m3)

Verbruik je ongeveer 1500 kwh stroom en 500m3 gas per jaar? Dan komt jouw maandelijkse energierekening na invoering van het prijsplafond op zo’n € 104,29 per maand. Hiermee bespaar je € 83,50 per maand ten opzichte van het maandbedrag dat dit huishouden had moeten betalen zonder prijsplafond.

2. Gemiddeld huishouden (2500 kwh en 1200 m3)

Verbruik je ongeveer 2500 kwh stroom en 1200m3 gas per jaar? Dan komt jouw maandelijkse energierekening na invoering van het prijsplafond op zo’n € 242,98 per maand. Hiermee bespaar je € 175,83 per maand ten opzichte van het maandbedrag dat dit huishouden had moeten betalen zonder prijsplafond.

3. Huishouden met hoog verbruik (6000 kwh en 2500m3)

Verbruik je ongeveer 6000 kwh stroom en 2500m3 gas per jaar? Dan komt jouw maandelijkse energierekening na invoering van het prijsplafond op zo’n € 764,85 per maand. Hiermee bespaar je € 175,84 per maand ten opzichte van het maandbedrag dat dit huishouden had moeten betalen zonder prijsplafond.

Andere energieplannen

Het prijsplafond zorgt ervoor dat de eerder aangekondigde korting op de energiebelasting niet door gaat en dat het btw-percentage mogelijk ook weer terug gaat naar 21%. Er komt wel een energietoeslag van € 1.300 voor mensen met een minimuminkomen. Ook komt er een noodfonds voor huishoudens die de energierekening niet meer kunnen betalen. Verder wil minister Jetten dat energieleveranciers weer meerjarige contracten gaan aanbieden zodat klanten weten waar ze aan toe zijn.

Niks van deze plannen is nog zeker en de komende tijd zullen hier dan ook concrete plannen over gemaakt gaan worden.

Margriet.nl genomineerd voor Website van het Jaar

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Bron | Independer, AD, RTL Nieuws

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden