Margriet logo
Premies fors omhoog Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Premies voor verzekeringen gaan fors omhoog: dit wil je erover weten

Alles wordt duurder en dat vertaalt zich op dit moment ook in hogere verzekeringspremies, signaleert vergelijker Independer. Het gaat met name om de autoverzekeringen en woonpakketten die uitzonderlijk hard in prijs zijn gestegen. Dit wil je erover weten.

Bij autoverzekeringen gaat het om een stijging van ruim tien procent, aldus expert Menno Dijcks van Independer. Vorig jaar was je gemiddeld € 821 kwijt aan een autoverzekering, nu bedraagt de jaarpremie gemiddeld € 912. Dit komt neer op een stijging van ongeveer elf procent. Autoverzekering.nl ziet ook dat de premies stijgen. De vergelijkingssite zet al zes jaar de gemiddelde maandelijkse premies voor WA-, WA beperkt casco- en allriskverzekeringen op een rij. De gemiddelde stijging van de premies blijkt bij een WA-verzekering het grootst, namelijk bijna tien procent. Een consument die jaarlijks € 663 betaalde voor een beperkt cascoverzekering betaalt dit jaar gemiddeld € 728, dat is ruim € 65 meer in vergelijking met 2022, aldus de vergelijker.

Inflatie

De oorzaak achter de stijgende premies heeft volgens de experts te maken met de inflatie. “Alles wordt duurder en dat vertaalt zich direct in hogere premies,” aldus Dijcks aan het AD. Daarbij gebruiken autoherstelbedrijven vaak droogcabines gebruiken bij (lak)schade om de lak van de auto’s sneller te laten drogen. “Dit kost veel energie. Daarnaast hebben andere toenemende kosten, zoals duurdere auto-onderdelen en hogere personeelskosten, ook invloed op de premieprijzen,” aldus Jerry Poel, autoverzekering expert bij Autoverzekering.nl aan het AD.

Verhoging niet direct

Ook de premies van opstalverzekeringen en de woonpakketten (opstal en inboedel) gaan dit jaar volgens Independer hard omhoog. Bij de opstalverzekering gaat het om een gemiddelde stijging van zo’n vijftien procent. Vorig jaar bedroeg de jaarpremie gemiddeld € 240, dat is nu gestegen € 276. “Dit is een uitzonderlijk forse stijging,” aldus Dijcks. De premie van de inboedelverzekering blijft wel gelijk. De rechtsbijstandverzekering stijgt gemiddeld met vier procent.

Consumenten krijgen pas bij de verlenging van hun polis bericht over een mogelijke premiestijging. “Nog niet iedereen betaalt dus de nieuwe, verhoogde premie. We kunnen dus dit hele jaar nog rekenen op verhogingen.” Het advies van Independer is om te vergelijken of je ergens anders goedkoper uit kunt zijn. Dan kan het het overwegen waard zijn om de dekking van de verzekering aan te passen. Bijvoorbeeld van allrisk naar WA+.

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden