Jacinda Ardern legt haar functie neer: dit maakt haar een inspirerende premier Beeld ANP / AFP
Beeld ANP / AFP

Premier Jacinda Ardern legt haar functie neer: dit maakte haar zo inspirerend

Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, heeft op 19 januari tijdens een persconferentie aangekondigd dat ze haar functie neerlegt. Ze wordt geprezen als een inspirerende leider en een grote politieke ster. Wat maakte haar zo inspirerend? We zetten vier van haar prestaties op een rij.

In de persconferentie geeft Ardern aan dat ze niet meer genoeg energie in de tank heeft. “We geven alles wat we kunnen zolang we kunnen, en dan is het tijd te stoppen. En voor mij is het nu tijd.” Ze hoopte in de zomer een manier te vinden om zich voor te bereiden op het komende nieuwe jaar en nieuwe termijn. In Nieuw-Zeeland zullen in oktober 2023 verkiezingen plaatsvinden, wat het een druk jaar maakt voor de premier. Maar het is de geëmotioneerde Ardern niet gelukt zich hier goed op voor te bereiden.

Jacinda Ardern was een van de jongste premiers

Wat Jacinda Ardern bijzonder maakt is het feit dat ze een van de jongste premiers ter wereld is. Toen ze in 2017 gekozen werd als premier, was ze pas 37 jaar oud. Dat maakt haar een van de jongste vrouwelijke regeringsleiders en pas de tweede regeringsleider die moeder werd terwijl ze nog in functie was. Haar rol als premier heeft ze volgens velen met verve bekleed. Zo wordt ze volgens De Volkskrant internationaal geprezen als ‘rolmodel voor vrouwelijk leiderschap.’

Leider in tijden van corona

Wereldleiders kregen in 2020 een flinke klap toen de coronapandemie startte. Hoe moesten ze hierop anticiperen? Een lockdown of juist soepele regels? In maart 2020 besloot Ardern de grenzen van het land te sluiten om corona buiten de deur te houden. Het land had volgens de NOS lange tijd het strengste coronabeleid van alle westerse landen. Zodra er nieuwe gevallen ontdekt werden, kwamen er plaatselijke lockdowns. Het resultaat hiervan is dubbel: er zijn veel minder doden geteld dan in andere landen (ruim 1500 in totaal). Daarentegen was het land lange tijd afgesloten van de rest van de wereld, waardoor inwoners jarenlang hun familie niet konden bezoeken.

Een regeringsleider die moeder wordt

‘Jacinda Ardern schrijft geschiedenis met baby Neve op de algemene vergadering van de VN.’ Deze kop was in 2018 te lezen bij The Guardian en doelt op het feit dat Ardern moeder werd terwijl ze premier was. Tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties nam de Nieuw-Zeelandse premier haar dochter van drie maanden mee. Voordat ze haar speech gaf, speelde ze met haar dochter Neve, waarna haar partner Clarke Gayford haar overnam. Haar partner kwam in de persconferentie ook nog aan bod. Ardern zei: “Clarke, laten we gaan trouwen.”

Reactie op een terroristische aanslag

In 2019 werd Nieuw-Zeeland opgeschrikt door een terroristische aanslag op twee moskeeën in de stad Christchurch. Hierbij werden 51 mensen doodgeschoten. Ardern reageerde hier professioneel op, door het volk toe te spreken. Maar ook zette ze woorden om in daden. Ze scherpte de wapenwetten in Nieuw-Zeeland aan. Daarbij weigerde ze ook de naam van de schutter te noemen, aldus NU.nl.

Lovende reacties

Internationaal worden lovende reacties gegeven op het leiderschap van Jacinda Ardern. Zo zei de Canadese premier Justin Trudeau, dat het leiderschap van Ardern een ‘onmetelijk’ verschil heeft gemaakt op het wereldtoneel. Amerikaanse journalist en voormalig first lady van Californië, Maria Shriver, beschreef Ardern als ‘een inspirerende leider’. Zelfs de leider van de oppositie, Christopher Luxon, heeft enkel positieve woorden. Hij zegt dat ze ‘een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan Nieuw-Zeeland, in wat een moeilijke en veeleisende baan is.’ Daarbij noemde hij haar ook een ‘sterke ambassadeur voor Nieuw-Zeeland op het wereldtoneel.’

Nynke KooyANP / AFP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden