Zorgpremie stijgt Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Premie voor zorgverzekering wordt waarschijnlijk 10 euro hoger in 2023

Elk jaar wachten we in spanning af wat de zorgpremie het volgende jaar zal zijn. Kunnen we een stijging of juist een daling verwachten? De eerste geruchten over de zorgpremie in 2023 wijzen op het eerste. Ingewijden vertellen aan De Telegraaf dat de premie voor de zorgverzekering in 2023 waarschijnlijk met ruim 10 euro per maand omhoog zal gaan.

Dat zorgpremies stijgen is niet nieuw. In de weken voor Prinsjesdag wordt er vaak al over gespeculeerd en wachten we af wat de nieuwe bedragen zullen worden. Als blijkt dat de premies stijgen, kunnen we in die laatste paar maanden van het jaar overwegen om te wisselen van verzekeraar. Maar de hoogte van de basispremie wordt niet volledig bepaald door zorgverzekeraars. Ook het kabinet speelt hierbij een belangrijke rol. Het kabinet stelt elk jaar de rekenpremie vast voor de verplichte basisverzekering die iedere Nederlander moet afsluiten. Deze wordt vastgesteld op basis van de verwachte zorgkosten. En daar zijn sterke stijgingen geweest. Vooral de loonstijging en andere prijsstijgingen in de zorgsector zorgen ervoor dat het bedrag van de zorgpremie waarschijnlijk hoger uit zal vallen.

Zorgverzekeraars mogen premie verder verhogen

Of de premies ook daadwerkelijk stijgen is nog even de vraag. Op dit moment gaat het tenslotte nog om geruchten. Zorgverzekeraars mogen zelf bepalen of ze de premies verhogen met het bedrag van 10 euro, of daaronder blijven. Maar in dat laatste geval zullen ze hun eigen reserves aan moeten spreken. Er is nog een scenario: zorgverzekeraars kunnen de premie ook verder dan 10 euro verhogen. Hoewel het ministerie van Volksgezondheid er niet vanuit gaat dat dit gebeurt, omdat dit vanuit concurrentie-oogpunt niet verstandig is. Een zorgverzekering kan ook hoger uitvallen door aanvullende verzekeringen die je vrijwillig afsluit, naast de verplichte basisverzekering. De hoogte hiervan verschilt per zorgverzekeraar.

Definitief op Prinsjesdag

Of de premie van de zorgverzekering inderdaad een heel stuk hoger uitvalt dit jaar, is nog even afwachten. De officiële cijfers worden op Prinsjesdag naar buiten gebracht en zorgverzekeraars moeten uiterlijk 12 november hun definitieve premies bekendmaken. Als de stijging van de zorgpremie inderdaad ruim 10 euro zal bedragen, wordt de gemiddelde basispremie 137 euro per maand in 2023.

Bron | De Telegraaf, Radar

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden