Prachtig natuurverschijnsel: deze week kun je de supermaan spotten  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Prachtig natuurverschijnsel: deze week kun je de supermaan spotten

Woon je in het zuiden des lands? Dan kun je deze week een adembenemend natuurverschijnsel waarnemen. In de nacht van maandag op dinsdag is er namelijk een supermaan te zien!

Margriet vertelt je er alles over.

Deze week verschijnt de supermaan! Dit wil je weten

Hoewel er ruim 170 manen in het sterrenstelsel bestaan, zien wij er vanaf de aarde slechts één. Soms is-ie met het blote oog bijna niet te zien, maar de aanwezigheid ervan is een zekerheid. Andere keren neemt ‘onze’ maan vele vormen en verschijningen aan, en verandert het hemellichaam in een adembenemend natuurverschijnsel. Dat is deze week het geval, wanneer we een supermaan kunnen waarnemen. In feite verandert er aan de maan zelf dan niets -aan de afstand tussen de maan en de aarde echter wel. De maan staat bij een supermaan volgens Weeronline zo’n 7% dichterbij de aarde, waardoor we ‘m niet alleen groter kunnen zien, maar ook stukken helderder. Het gaat echter nog steeds om een flinke afstand: waar de maan normaal 384.000 kilometer van onze planeet verwijderd is, is dat bij een supermaan 357.000 kilometer. Het lijkt een klein verschil, maar levert een magisch beeld op.

Supermaan in de nacht van maandag op dinsdag

Hoe zuidelijker je in Nederland woont, hoe groter de kans dat je de supermaan spot. Dit heeft te maken met de stand van de maan ten opzichte van de aarde. Voor wie niet kan wachten is er goed nieuws: de supermaan verschijnt van maandag op dinsdag, maar volgens voorspellingen kun je er ook een nacht later nog van genieten. Doordat dit verschijnsel maar een paar keer per jaar voorkomt, kan het hierna zomaar weer een paar maanden wachten zijn. Tijd voor een waardevolle avond in de tuin of op het balkon!

Leonie CollombonGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden