Woman Writing Letter Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Postzegels worden duurder: dit zijn de nieuwe prijzen vanaf januari 2023

In deze tijd vliegen de termen inflatie en koopkracht je om de oren. Helaas houdt het nog niet op, want naast de stijgende energieprijzen en voedingsmiddelingen kunnen we nog iets aan het rijtje toevoegen: postzegels en het versturen van pakketjes wordt vanaf januari 2023 duurder.

Een postzegel kost nu nog € 0,96 cent, maar vanaf 1 januari wordt dat € 1,01 euro. Het basistarief voor brieven naar het buitenland gaat van € 1,55 euro naar € 1,65 euro. Het versturen van een binnenlands pakket dat al voorzien is van een postzegel, gaat € 6,95 euro kosten. Dat is nu nog € 6,75 euro. Frankering bij PostNL-punten gaat van € 7,25 euro naar € 7,65 euro.

Inflatie

PostNL meldt dat de nieuwe prijs samen met andere tariefwijzigingen past binnen de ruimte die PostNL jaarlijks van de overheid krijgt om de tarieven aan te passen. “De nieuwe prijs is, mede door de dalende postvolumes, onvermijdelijk.”

Inflatie is de voornaamste reden om de prijzen te verhogen. “Een gematigde stijging van de tarieven is daarom noodzakelijk.” Verder meldt het bedrijf dat het tarief voor de decemberzegel dit jaar € 0,91 euro bedraagt. Dit is hetzelfde bedrag gebleven als in 2021. De speciale decemberzegels zijn vijf cent goedkoper dan normale postzegels.

Postzegelcode

Wil je een brief of pakket versturen, maar heb je geen postzegel bij de hand? Dan hebben we een handige tip voor je. Via de PostNL-app of online website kun je een postzegelcode bestellen. Het werkt snel en simpel: ga naar de PostNL-app of naar de website. Klik op versturen. Vervolgens klik je op wat je wilt versturen en kies je het gewicht. Daarna krijg je de betaaloptie. Heb je betaald? Dan krijg je de code meteen in beeld. Op de plek waar je normaal je postzegel zou plakken schrijf je de negen tekens. Dit doe je in postzegelvorm, dus in drie rijen van drie tekens onder elkaar. Et voilà: de kaart of het pakket is klaar om verstuurd te worden.

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Bron | Linda, PostNL

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden