Profile of a woman driving a car near the beach Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Pollen buiten de auto houden: zo doe je dat

Tranende ogen, jeuk aan je neus en een benauwd gevoel: het zijn allemaal klachten waar ongeveer een miljoen Nederlanders met hooikoorts dagelijks last van hebben. Erg vervelend, maar ook erg gevaarlijk. De klachten van een pollenallergie kunnen je zintuigen namelijk sterk beïnvloeden. Volgens AutoWeek is het gevaar zelfs te vergelijken met iemand die met paar glazen alcohol op achter het stuur kruipt.

We vertellen je wat de gevaren van rijden met hooikoortsklachten kunnen zijn en hoe je die pollen buiten de auto houdt.

Met pollen achter het stuur

Uit onderzoek van Maastricht UMC blijkt dat het effect van een pollen- of stuifmeelallergie te vergelijken is met het drinken van twee à drie glazen alcohol. Levensgevaarlijk als je beseft dat dit hetzelfde is als een alcoholpromillage van 0,5, waarmee je zeker niet de weg op mag. Hooikoorts zorgt naast de al bekende klachten ook voor problemen van je reactiesnelheid, een minder goed werkend geheugen en vermoeidheid. Deze problemen hebben directe gevolgen voor je rijvaardigheid en kunnen je medebestuurders in gevaar brengen.

Wat kun je eraan doen?

Voor je verkeersveiligheid zijn er genoeg voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen voordat je gaat rijden. Zo zijn veel moderne auto’s voorzien van goed werkende interieurfilters die pollen en stuifmeel vanuit de lucht opvangen. Nog een tip is om het interieur van je auto ook regelmatig schoon te maken. Bij het opendoen van je deur kunnen pollen namelijk de auto betreden en in je bekleding achterblijven.

Dit moet je vooral niet doen

“Ga niet met medicijnen tegen hooikoorts rijden”, raadt Nu.nl aan. Medicijnen als cetirizine of loratadine werken misschien wel goed tegen hooikoorts, maar maakt je als automobilist minder scherp in het verkeer. Iets wat niet veilig is voor jou en de rest van het verkeer.

Ook wordt er geadviseerd om tijdens warme dagen niet je raam of dak open te zetten. Hoe lekker wat koude wind door de auto ook kan zijn, het neemt veel stuifmeel mee naar binnen. Zet daarvoor in de plaats de airconditioning aan op de recirculatiestand, zodat er geen lucht van buiten in de auto kan komen.

Bron | Nu.nl, AutoWeek

Roos ParlevlietGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden