Ook zo gek op de polkadot? Daar is een wetenschappelijke verklaring voor
Erandi Godinez | 26 augustus 2019
Als er één modeprint is die eigenlijk nooit ‘uit’ gaat, dan is het wel de polkadot. Elke zomer dragen we de bolletjesprint weer op onze jurkjes, bikini’s, topjes en rokken en vervelen doet het nooit. Maar hoe kan het toch dat we zo gek zijn op de polkadot?
Onze liefde voor stippen blijkt niet helemaal uit de lucht te komen vallen. Sterker nog: er is zelfs een wetenschappelijke verklaring voor.
Veilige cirkels
Wetenschapper Ingrid Fetell Lee nam voor haar boek ‘Joyful: The Surprising Power of Ordinary Things to Create Extraordinary Happiness’ het fenomeen stippen onder de loep. Volgens haar is een cirkel de meest toegankelijke vorm ter wereld, omdat er geen scherpe randen aan de vorm zitten. Scherpe randen associëren we vaak met gevaar, waardoor we cirkels als ‘veilig’ zien.
Positieve associatie met de polkadot
Je liefde voor stippen wordt aangestuurd door de amygdala in je hersenen, het deel dat verantwoordelijk is voor het ervaren, verwerken en aansturen van emoties. Bij de polkadot hebben je hersenen automatisch een positieve associatie terwijl dit bij driehoeken en vierkanten bijvoorbeeld niet zo is. Hierdoor ben je dus ook eerder geneigd om kledingstukken met stippen te kopen en te dragen.