Pas op voor babbeltruc rondom rookmelders. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Politie waarschuwt: pas op voor nieuwe babbeltruc over rookmeldercontrole

Vanaf 1 juli moet in elke woning op iedere verdieping een rookmelder hangen. Goed voor de brandveiligheid in je huis, maar helaas zijn er ook mensen die misbruik maken van deze nieuwe regel. De politie waarschuwt voor een babbeltruc over een zogenaamde ‘rookmeldercontrole.’

“Doe de deur niet open en bel 112”, zeggen ze.

Een nieuwe babbeltruc

Het is een nieuwe en bizarre trend onder criminelen: aanbellen om de rookmelders in huis te controleren. Volgens de politie is het belangrijk om goed op te letten. “Staat er iemand van de politie of gemeente voor de deur om je rookmelders te controleren? Let op: dit is een babbeltruc. Doe de deur niet open en bel 112,” laat de politie weten op Twitter.

Babbeltruc

Met een babbeltruc doen criminelen zich anders voor dan wie ze zijn. Ze verkleden zich bijvoorbeeld als politieagent of als medewerker van de gemeente. Hierdoor lijken te te vertrouwen, maar in werkelijkheid komen ze langs om geld of waardevolle spullen van je te stelen. Soms gebruiken ze daarbij zelfs geweld of bedreigen ze je. Belangrijk dus, om hier heel voorzichtig mee te zijn.

Rookmelderplicht vanaf 1 juli

De rookmelderplicht gaat in vanaf 1 juli en geldt voor heel Nederland. Vanaf die dag moet in elke ruimte in je huis een rookmelder hangen. Ook in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Hierbij maakt het niet uit of je in een koop- of huurhuis woont: de rookmelderplicht geldt voor alle woningen.

Een rookmelder moet voldoen aan de Europese norm NEN-14604 en een CE-keurmerk hebben. Heb je al rookmelders hangen? Dan is het goed om nog even te checken of ze deze norm en het keurmerk hebben. Wanneer je nog rookmelders aan moet schaffen is het goed om te weten dat je in Nederland geen ‘slechte’ rookmelders kunt kopen: ze voldoen allemaal aan de norm en aan het CE-keurmerk. Of je nou een goedkopere of een duurdere rookmelder aanschaft.

Wil je meer weten over deze nieuwe regel? Lees dan dit artikel over de rookmelderplicht, waarin we je alles uitleggen.

Bron | Libelle

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden