Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Kun je andere dromen krijgen als je in slaap valt met een podcast aan?

podcast-luisteren-dromen.jpg

Val jij elke avond in slaap met een podcast aan of met het geluid van je favoriete televisieserie op de achtergrond? Dan zou dat weleens invloed kunnen hebben op hoe je droomt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat onze hersenen mensenstemmen altijd kunnen horen, zélfs als we slapen. Daardoor kunnen de topics van de podcast die jij aan het luisteren bent ineens in je dromen voorbijkomen.

True crimepodcasts zijn dus misschien niet de beste optie om te luisteren, net voor je in dromenland valt.

Hersenen altijd aan

Je hersenen staan altijd aan, zélfs als je slaapt. Uit onderzoek bleek al eerder dat de geluiden van buiten, zoals: verkeer, sirenes of schreeuwende mensen, invloed kunnen hebben op de kwaliteit van je slaap. Dat herken je vast wel als je ooit in een slecht-geïsoleerd huis in de stad gewoond hebt. Meestal hebben die dingen niet zo veel invloed op hoe je droomt, maar podcasts of andere mensenstemmen blijken dat wel te hebben.

Automatisch luisteren

Je hersenen zijn namelijk extra gefocust op mensenstemmen. Dat merk je ook overdag: als twee mensen een stukje verderop zitten te praten, gaan je hersenen automatisch meeluisteren. Als je slaapt, gebeurt exact hetzelfde. Alleen omdat je ogen dicht zijn, bedenkt je brein daar zelf de beelden bij. In de eerste minuten van je slaapcyclus ben je extra gevoelig voor die invloeden van buitenaf, blijkt uit onderzoek van Harvard University. Daardoor is de kans groter dat de content die jij hoort, ook uitgespeeld wordt in jouw domen. Als jij luistert naar een podcast of je favoriete serie op de achtergrond hebt, kan het dus zomaar zo zijn dat hetzelfde onderwerp de hoofdrol neemt in jouw droom.

Lees ook: Hoe muziek kan helpen bij het slapen (en hoe je het perfecte liedje kiest)

Voorleesverhaal voor volwassenen

Toch is het niet zo dat je die podcast beter uit kunt zetten, onderzoek wijst namelijk ook uit dat het veel mensen juist kan helpen om makkelijker in slaap te vallen. Ze werken voor sommigen als een soort voorleesverhaaltje, maar dan dus voor volwassenen. Maar net als dat je kinderen geen spannend verhaal vertelt voor het slapen gaan, kun je daar zelf ook beter weg van blijven. Kies dus niet voor een podcast over insecten, spinnen of slangen, want die kunnen je hersenen ook in een droom verwerken. Ook naar een podcast met een onderwerp als: gezondheid, vliegen en geld(problemen) kun je beter niet luisteren als je geen zin hebt in enge dromen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Bustle, Vice
Beeld | iStock

Ook interessant