Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Naast ‘plussize’, is er nu ook ‘midsize’: waar val je dan onder met maat 42?

trijntje-oosterhuis-midsize-plussize.jpg

De term plussize is inmiddels in de modewereld verankerd, maar blijft behoorlijk vaag. Want vanaf welke maat ben je dan precies ‘plus’? 

Maat 42 is de maat van de gemiddelde vrouw in Nederland. En ja, die wordt in modeland dus plussize genoemd. Met maat 38 ben je volgens deze definitie zelfs al plus! Toch kunnen veel vrouwen met die hartstikke normale omvang zich niet vinden in die omschrijving. Daarom is er nu een nieuwe term: ‘midsize’.

Wanneer ben je midsize?

Geen mini-modellenmaatje 32 of 34, maar ook niet de omvang van maat 44 tot 56. Onder midsize vallen alle maten die tot nu toe in modeland in een grijs gebied verkeerden: van 36 tot en met 42. Dat zijn precies de maten waarmee modellen het minste werk binnenslepen, maar die onder de rest van de vrouwen op de wereld wél het meest voorkomen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Rotgevoel door Instagram

De Britse Anushka Moore is die matendiscriminatie zo zat dat ze het Instagram-account MidSize Collective oprichtte. Hierop zijn foto’s te zien van midsize vrouwen die poseren in mooie outfits. En haar community wint aan populariteit: onder haar 14.000 volgers wordt er druk gediscussieerd over gewicht en kledingmaten. “Ik wil dat vrouwen zich goed voelen en geen rotgevoel krijgen als ze op Instagram kijken,” vertelt Moore aan de modewebsite Who What Wear.

Ergens zou je het jammer kunnen vinden dat er overal maar een label op moet worden geplakt. Dat geldt ook nu weer voor midsize. Want iedereen is toch mooi op zijn of haar eigen manier? Aan de andere kant: als wij deze dames zien, herkennen wij onszelf met onze lichamen en gemiddelde rondingen er nou eens écht in. En dat is een verademing, na die rare indeling vanuit modeland waarin iedere normale vrouw al snel in het hokje plussize wordt geduwd.

Bron | Who What Wear, Glamour
Beeld|  iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant