Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dít plekje in de badkamer is vaak dubbel zo vies als de wc-bril

smerigste-badkamer.jpg

De badkamer schoonmaken is vaak één van de vervelendste huishoudelijke klussen. Toch is het slim om hier meer aandacht aan te besteden. En let daarbij goed op dat je geen plekje overslaat, want bepaalde delen van onze badkamers zijn vaak nog smeriger dan je toiletbril.

Onderzoekers van de wereldwijde gezondheidsorganisatie NSF deden onderzoek naar 30 oppervlakten in 22 huizen in de Verenigde Staten. Alle plekken werden getest op bacteriën, gisten en schimmels. Uit het onderzoek bleek dat de badkamer vaak de meest vieze oppervlakten had van alle geteste plekken.

Ai…

Van alle badkamerartikelen die NSF wetenschappers hebben getest, had de tandenborstelhouder veruit de meeste micro-organismen. Namelijk: 3.318.477 per 10 vierkante centimeter.

Niet zo fris

Op maar liefst 64% van alle tandenborstelouders werd gist gevonden, ten opzichte van 27% van alle toiletbrillen. Daarnaast bevatten de bakjes waar we onze tandenborstels in bewaren ook diverse bacteriën. Zo werd in 27% van alle gevallen een coliforme bacterie gevonden. Deze bacterie is vaak het gevolg van besmetting door uitwerpselen. Volgens Lisa Yakes, microbioloog bij NSF is het niet verrassend dat juist op deze plek veel micro-organismen zijn aangetroffen. “Een tandenborstelhouder heeft alles waar bacteriën van houden. Het is er donker, vochtig én hij wordt meestal niet zo vaak schoongemaakt als dat zou moeten.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Geen paniek

Volgens de onderzoekers is geen directe reden tot paniek. De aanwezigheid van de bacteriën wil niet per se zeggen dat ze je ook je ziek maken. “De meeste darmbacteriën overleven niet wanneer ze het lichaam verlaten, dus de coloforme bacteriën die op andere plaatsen zoals badkamers worden aangetroffen, zijn dood”, legt Sean Gibbons, assistent-professor aan het Institute for Systems Biology uit. “Het risico dat je daar ziek van wordt, is nihil.”

Ook voor de andere bacteriën die in de badkamers werden aangetroffen hoeven we volgens de onderzoekers niet bang te zijn. “De meeste bacteriën zijn onschadelijk en verschillen niet zo veel van de andere bacteriën in huis, of de bacteriën die op de huid achterblijven.”

Lees ook
Dit is de beste plek om het voerbakje van je kat neer te zetten

Bron| Time Magazine, NSF
Beeld| iStock

Ook interessant