Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Deze drie soorten plantaardige melk kun je makkelijk zelf maken

zelf-plantaardige-melk-maken-drie-makkelijke-recepten.jpg

Als je wel eens plantaardige melk drinkt, weet je dat het assortiment in de supermarkt steeds uitgebreider is. Toch hangt er vaak best een prijskaartje aan, terwijl je plantaardige melk ook makkelijk zelf kunt maken. We hebben een paar simpele recepten op een rijtje gezet. 

Scheelt niet alleen in de portemonnee, je kunt de plantaardige melk zo ook helemaal naar eigen smaak maken. 

Havermelk maken

Een van de populairste plantaardige vervangers voor koemelk is havermelk. Dit is namelijk rijk aan eiwit en vetten. En deze plantaardige melk is heel makkelijk zelf te maken. Je hebt een blender, zeef of theedoek en een afsluitbare fles nodig en de volgende ingrediënten:

  • 80 tot 150 gram havermout
  • 1 liter water
  • Snufje zout 

Als je van zoet houdt, dan kun je ook nog wat honing, vanille of siroop toevoegen. Of bijvoorbeeld kaneel of cacao om je havermelk een extra smaakje te geven. Je kunt van tevoren het best de haver laten weken. Het makkelijkste is om dit de nacht ervoor te doen. Doe de havermout daarna in de blender met een snufje zout en de eventuele extra smaakmakers. Hoe meer haver je gebruikt, hoe romiger de textuur. Voeg vervolgens het water toe en blend dit alles. Je kunt vervolgens de havermelk door een dunne zeef of theedoek halen om de juiste structuur te krijgen. Wanneer je de havermelk in een afsluitbare fles in de koelkast zet kun je deze nog ongeveer 3 tot 4 dagen gebruiken. 

Amandelmelk maken

Een andere plantaardige melk die je gewoon thuis kunt maken is amandelmelk. Ook hiervoor heb je een blender en een theedoek of zeef nodig. Ook deze melk kun je natuurlijk in een afsluitbare fles bewaren. Daarnaast heb je de volgende ingrediënten nodig: 

  • 140 gram amandelen 
  • 800 ml water
  • Snufje vanillepoeder of vanille-extract 
  • 1 eetlepel van een zoetmiddel naar keuze

Voor de amandelmelk is het ook belangrijk je amandelen eerst in water te weken. Het liefst 6 uur lang, dus doe dit ook weer de avond van tevoren. Vul vervolgens je blender met de amandelen en het water en mix dit tot een geheel. Dit haal je vervolgens door een zeef of theedoek, zodat de pulp achterblijft. Je wil natuurlijk geen stukjes in je melk. Roer daarna het zoetmiddel en een snufje vanille door je melk heen om het naar smaak wat zoeter te maken. 

Kokosmelk 

Ook voor kokosmelk heb je maar weinig nodig. Deze plantaardige melk kun je ook weer maken met je blender en een zeef of theedoek. Je hebt alleen de onderstaande ingrediënten nodig: 

  • 80 gram geraspte kokos
  • 800 ml water

Voeg deze twee producten samen in de blender en mix dit tot een melkachtige substantie. Vervolgens haal je dit nog even door de zeef of een theedoek, om ook hier weer de pulp en restjes tegen te houden en je kokosmelk is klaar. Je kunt overigens met het pulp van alle soorten plantaardige melk ook nog een gezonde smoothie of een ontbijtje maken als je niks wil weggooien. 

Lees ook: Lekker en gezond: zo maak je gemakkelijk zelf cashewyoghurt

Niet dezelfde voedingswaarde als koemelk

Plantaardige melk is vooral een fijne vervanger als je lactose-intolerant bent of minder zuivel wil eten en drinken. Toch is het qua voedingsstoffen geen directe vervanger voor koemelk. Aan sommige plantaardige melk uit de supermarkt worden daarom nog extra voedingsstoffen toegevoegd. Als je zelf aan de slag gaat met bovenstaande recepten of plantaardige melk koopt waaraan dit niet is toegevoegd heb je deze voedingswaarde natuurlijk niet. Zorg dan dat je via andere producten of supplementen wel voldoende van bijvoorbeeld calcium en vitamine B12 binnenkrijgt. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Chickslovefood, aHealthylife, 24kitchen, de Groene Meisjes
Beeld | iStock

Ook interessant