Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Sporten én milieuvriendelijk bezig zijn: het kan met plandelen

sporten-en-milieuvriendelijk-bezig-zijn-het-kan-met-plandelen.jpg

Voor iedereen die lekker in de buitenlucht wil bewegen, maar ook het milieu een handje wil helpen, hebben wij een leuke activiteit gevonden: plandelen. Deze sport zorgt er niet alleen voor dat je calorieën verbrandt, maar dat ook je buurt lekker schoon blijft.

En dat is natuurlijk een win-winsituatie.

Wat is plandelen?

Plandelen is een fitnesstrend die is overgewaaid uit Scandinavië. De naam is een samentrekking van ‘wandelen’ en het woord ‘plocka’, wat ‘verzamelen’ betekent. Dit verklapt eigenlijk ook meteen wat de sport inhoudt, namelijk: wandelen en tegelijkertijd zwerfafval opruimen. Door te plandelen ben je dus hartstikke goed bezig voor het milieu.  

Lees ook: Je buikspieren trainen tijdens het wandelen? Zo doe je dat

Gezondheidsvoordelen

Volgens Mooimakers, een organisatie die strijdt tegen zwerfafval, brengt plandelen ook nog eens verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee. “Naast het ontspannende karakter en de positieve invloed op onze bloeddruk en nachtrust, helpt regelmatig het blokje om wandelen ook om een conditie op te bouwen. Het vergroot namelijk het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen. Een uurtje wandelen volstaat ook al snel om 300 calorieën te verbranden”, zo vertelt hij aan Het Laatste Nieuws.

Tips voor het plandelen

Mocht het plandelen je leuk lijken, dan kun je volgens Mooimakers het beste de volgende plandel-squattechniek toepassen tijdens het oprapen van het afval:

  • Stap 1: zet je voeten op heupbreedte.
  • Stap 2: steek je billen naar achteren.
  • Stap 3: je rug komt gestrekt naar voren vanuit de heupen.
  • Stap 4: zak door je knieën naar de grond om het zwerfafval te kunnen pakken, terwijl je knieën achter je tenen blijven.

Bron | Het Laatste Nieuws
Beeld | Getty Images

Ook interessant