Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Last van pijn aan je heup tijdens het slapen? Zo pak je toch een goede nachtrust

pijn-in-heup-tijdens-slapen.jpg

Zeker als je een zijslaper bent kan pijn aan je heup je tijdens de nacht behoorlijk van het slapen houden. Daarnaast zijn heupklachten ’s nachts vaak het hevigst, zeker als je per ongeluk op je pijnlijke heup rolt. Maar gelukkig kun je met een paar handige tips toch goed de nacht doorkomen. 

We leggen je uit hoe je overdag al kunt zorgen dat je ’s nachts minder last hebt van pijn.

Pijn aan je heup tijdens het slapen 

Van heuppijn, heupslijtage tot problemen met het weefsel rondom je heupgewricht: de oorzaken voor heupklachten zijn divers, maar kunnen allemaal pijn aan je heup geven tijdens het slapen. Meestal is de oorzaak voor je heupklachten niet ernstig, maar gaat het om een overbelasting, stress of een verkeerde zit- of lighouding. In sommige gevallen kan de pijn ook komen door een slijmbeursontsteking of artrose. In dat geval is het wel verstandig om aan de bel te trekken. Neem dus altijd contact op met de huisarts als de pijn erger wordt of je het niet vertrouwt. 

Een goede nachtrust 

Om ondanks de pijn aan je heup toch goed te slapen, is het belangrijk om de druk zoveel mogelijk weg te nemen. Daarvoor is allereerst een goed matras van belang. Zeker als je een zijslaper bent is het verstandig om een matras te kiezen met drukverlagende kwaliteiten. Hierdoor zakken je heupen iets meer weg, waardoor er minder druk op je bekken komt te staan. Vooral matrassen met natuurlatex of visco-elastiek zijn hierbij ideaal. Deze materialen herstellen de balans en geven je gewrichten meer ruimte tijdens het slapen.

Hoewel het voor je gewrichten verlichtend kan werken, is het natuurlijk nogal een uitgaven om voor tijdelijke pijn aan je heup direct een nieuw matras aan te schaffen. Daarom kun je ook eerst proberen om met een kussen tussen je knieën geklemd te slapen, om de druk op je heup weg te nemen.  

Het juiste kussen

Naast het juiste matras, kan ook een goed hoofdkussen wonderen doen voor je slaaphouding. Zeker als je een zijslaper bent en last hebt van pijn aan je heup tijdens het slapen, kun je het beste voor een kussen kiezen met een dikte die vergelijkbaar is met de afstand tussen je schouders en nek. Hierdoor verbeter je je totale slaaphouding, en dat zal ook de druk op je heup verlichten.

Lees ook: Zo vaak zou je je hoofdkussen eigenlijk moeten vervangen

Tips voor overdag 

Om te voorkomen dat je tijdens het slapen pijn aan je heup krijgt, is het belangrijk om overdag regelmatig van sta-, zit- en ligpositie te wisselen. Hierdoor blijven je gewrichten en spieren soepel. Probeer daarnaast je heupen zo min mogelijk te overbelasten. Pas dus op met (te) zware voorwerpen tillen. Als laatste helpt het om overdag voldoende te bewegen en naar buiten te gaan. Vooral vitamine D draagt weer bij aan gezonde gewrichten, waardoor je ’s avonds een betere nachtrust pakt. 

Bron | Slaapstart, Medipasmatras
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast

Ook interessant