Pietje Bell gewoon op tv op oudjaarsdag, leeftijdsclassificatie aangepast Beeld ANP /  ANP Kippa
Beeld ANP / ANP Kippa

Pietje Bell gewoon op tv op oudjaarsdag, leeftijdsclassificatie aangepast

De leeftijdsclassificatie van de familiefilm Pietje Bell werd na klachten aangescherpt van ‘alle leeftijden’ naar ‘twaalf jaar en ouder’, maar daar kwam veel kritiek op. Het NICAM, het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM) en de organisatie achter Kijkwijzer, laat woensdag 28 december weten dat de leeftijdsclassificatie van de film nu is aangepast naar ‘negen jaar en ouder’.

“Zojuist heeft NICAM ons laten weten dat de streamingdienst de Kijkwijzer voor onze familiefilm Pietje Bell, die staat geprogrammeerd voor zaterdag 31 december om 11.10 uur op NPO Zapp, heeft aangepast van twaalf jaar naar negen jaar”, reageert KRO-NRC. “We zijn blij met deze aanpassing en we wensen kinderen en ouders komende zaterdagochtend veel kijkplezier.”

Kijkwijzer

De leeftijdsclassificatie van Kijkwijzer is een informatief systeem waarbij de organisatie aangeeft tot welke leeftijd beelden in een bepaalde film of serie schadelijk kunnen zijn voor kinderen en wat voor schadelijke beelden er te zien zijn. Zo heb je het symbool van een vuist. Die geeft aan dat er geweld te zien is, waardoor kinderen bang of zelfs agressief kunnen worden.

Klachten Pietje Bell

De leeftijdsclassificatie van Pietje Bell wordt aangepast na meerdere klachten over het geweld tegen kinderen dat in de film te zien is. Voornamelijk jonge kinderen kregen nachtmerries van de scènes waarin dat geweld te zien is. “De keuring in 2002 was alle leeftijden, maar de samenleving en de kennis over wat beelden voor invloed op kinderen hebben verandert,” legt directeur Tiffany van Stormbroek van NICAM toe. Nadat de leeftijdsclassificatie naar twaalf jaar was gegaan kwam er opnieuw een lading klachten over het NICAM heen. Dit keer vond men de classificatie van twaalf jaar veel te oud voor een familiefilm. Uiteindelijk is er een akkoord gekomen en is de film aangepast naar de classificatie ‘negen jaar en ouder’.

Uitzending oudjaarsdag

Door de leeftijdsclassificatie van twaalf jaar en ouder was het tot voor kort niet zeker of Pietje Bell wel kon worden uitgezonden op oudjaarsdag. Vanwege de nieuwe keuring werd de film uit de programmering gehaald, omdat de NPO een richtlijn heeft waarin staat dat er in de jeugdprogrammering niets wordt uitgezonden met de keuring twaalf jaar en ouder. Door de nieuwe aanpassing van de leeftijdsclassificatie naar ‘negen jaar en ouder’ zal de film gewoon zoals gepland te zien zijn op zaterdag 31 december.

Bron | AD, ANP

Sanne van der LindenANP / ANP Kippa

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden