Margriet logo
Piet Paulusma Beeld ANP
Beeld ANP

Lifestyle

Piet Paulusma (65) overleden: een terugblik op zijn geluksmomenten

Veel Nederlanders zijn ontdaan: Piet Paulusma overleed zondag op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Donderdag was de geliefde weerman voor het laatst op televisie te zien.

“Het is ongelooflijk hoe dapper Piet zijn ziekte heeft ondergaan. Zolang het nog ging, wilde hij door met werken”, liet Omroep Max-directeur Jan Slagter gisteren weten. “Het is vreselijk verdrietig dat we hem nooit meer zijn kenmerkende uitsmijter ‘oant moarn’ horen zeggen.” In 2016 vertelde Piet in een interview in Margriet over zijn geluksmomenten. We blikken terug op zijn mooiste uitspraken.

Landelijke bekendheid

Piet Paulusma begon in 1985 als weerman bij Omrop Fryslân. In 1995-1996 werd hij adviseur van het Elfstedenbestuur. “Als enige weerman voorspelde ik toen matige tot stevige vorst, de collega’s zagen dooi aankomen. Dat viel op, vooral omdat ik gelijk kreeg”, vertelde hij in Margriet. “Daardoor ben ik landelijk doorgebroken en bij SBS6 terechtgekomen, dus dat zie ik als een echt geluksmoment.” Kenmerkend was zijn uitspraak ‘oant moarn’ - ‘tot morgen’ in het Fries. Afgelopen vrijdag sprak Piet hem voor het laatst uit op NPO Radio 5.

Gezinsleven en Friesland

De weerman was gek op Friesland, en in het bijzonder op zijn geboortedorp Tzum. Daar had hij mooie herinneringen aan. “En vooral aan de periode rond mijn tiende jaar. Van eieren zoeken tot voetballen en schaatsen met vriendjes: we waren altijd buiten”, aldus Piet. In het interview kwam ook de liefde voor zijn kinderen naar voren. “Met Joke heb ik drie dochters, een zoon en een pleegdochter. Ik noem haar altijd ‘de moeder van mijn kinderen’ en niet ‘mijn ex-vrouw’, ook al zijn we sinds 2003 uit elkaar. We zijn lang gelukkig met elkaar geweest en ik ben blij dat ons gezinsleven voortduurt.” De Fries hield ook van een feestje. “En de gezelligheid in het Oant Moarn Café in Herbaijum, dat wordt gerund door mijn dochter Boukje.”

Gek op alle seizoenen

“In een land waar het altijd hetzelfde weer is, zou ik niet kunnen aarden”, zei Piet stellig. “Ik ben op mijn plek in Nederland, met alle seizoenen. Ik houd ontzettend van warme zomerdagen en avonden, maar ook van het echte herfstweer met stevige wind en regen. En als de bladeren aan de bomen komen in het voorjaar: geweldig.” De weerman hoopte elk jaar op een witte sinterklaas en kerst. Het interview eindigde met een uitspraak die Piet misschien nog wel het meest typeerde: “Ik ben wie ik ben, dat is mijn grootste geluk. Dat mag je er nog wel even bijzetten.”

Donderdag presenteerde Piet zijn laatste weerbericht bij Omroep Max.

Beeld | SBS/Elvin

Maike AbmaANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden