Vader Abraham en de Smurfen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Pierre Kartner (Vader Abraham) op 87-jarige leeftijd overleden

Dinsdagochtend 8 november is zanger, (voorheen) bassist, tekst- en muziekschrijver en producent Pierre Kartner, beter bekend als Vader Abraham, op 87-jarige leeftijd overleden. Over de doodsoorzaak doet de familie geen uitspraak. Kartner was getrouwd met zijn vrouw Annie. Samen hebben ze één zoon, Walter. Vrijdagochtend is hij in stilte begraven.

Carrière

Pierre Kartner, geboren op 11 april 1935 in Elst, woonde bijna zijn hele leven in Breda. Een leven dat volledig in het teken van muziek stond. Met één van zijn grootste hits, Het Smurfenlied (1977), stond hij wereldwijd bovenaan de hitlijsten en Het Kleine Café Aan de Haven (1975) werd meer dan 200 keer gecoverd door andere artiesten. Naast zijn hits kreeg hij bekendheid met door de groep ‘Vader Abraham en zijn goede zonen’, waaruit Vader Abraham is ontstaan en waarmee hij carnavalshits scoorde als Olleke Bolleke en Pootje Baaien.

Kartner bleef lang actief in de muziekwereld en was ervan overtuigd nog een hit als Het Kleine Café te kunnen schrijven. Dat is hem niet meer gelukt, maar hij laat alsnog een indrukwekkend repertoire na. Vader Abraham leefde al jaren een teruggetrokken bestaan, verscheen niet meer in de publiciteit en hij trad niet meer op, maar hij mag worden gerekend tot een van de grootste invloeden van het Nederlandstalige lied in de 20e en 21e eeuw.

Andere artiesten

Naast zijn eigen muzikale carrière schreef en vertaalde Kartner hit voor verschillende artiesten. Hij werkte mee aan Manuela van Jacques Herb, Zou het erg zijn lieve opa van zangeres Wilma en schreef de Nederlandse tekst voor De Clown voor Ben Cramer. Ook Corry Konings en Mieke hadden succes met zijn producties.

Erkenning

De muzikant gaf meerdere malen aan dat hij vond dat hij in Nederland te weinig waardering kreeg van zijn weg, vooral vanuit Hilversum. Desondanks kreeg hij verschillende prijzen voor zijn oeuvre. Hij ontving een Buma Lifetime Achievement Award, een Edison, een Gouden Harp en in het jaar 2000 kreeg hij een koninklijke onderscheiding.

Bron | BN DeStem

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden