Cabaretier Peter Pannekoek Beeld ANP /  ANP
Beeld ANP / ANP

Peter Pannekoek vindt rouw iets moois: ‘Je hebt meer schijt aan de wereld’

Cabaretier Peter Pannekoek zei dinsdagavond in het AVROTROS-programma Volle Zalen dat hij vindt dat rouw ook iets moois heeft. Aan presentator Cornald Maas vertelde de 36-jarige caberatier dat hij in zijn leven al meerdere malen in aanraking is gekomen met de dood.

Dierbaren verloren

Op 17-jarige leeftijd verloor Pannekoek zijn vader, regisseur Jop Pannekoek, aan kanker. Zijn dood werd destijds in het late journaal vermeld met een kort overzicht van zijn werk en dat vond zoon Peter heel mooi. “Ik heb dat op videoband opgenomen en best wel vaak teruggekeken.”

Niet lang daarvoor overleed ook een Jordy, een jeugdvriend van hem. Jordy kwam op zestienjarige leeftijd om het leven bij een ongeluk. “Jordy was wel het meest bepalende moment in mijn leven. Iemand van zestien jaar dood zien gaan, is zo groots”, vertelt de cabaretier. “Ook om ouders hun kind te zien verliezen. Dat verdriet is niet te geloven.”

Doordat Pannekoek kort voor de dood van zijn vader al een vriend was verloren, denkt hij dat dat hem ergens heeft geholpen om de dood van zijn vader te kunnen verwerken. “Hoe lullig het ook is: ik bedacht mezelf dat mijn vader tenminste nog een leven heeft gehad. Jordy was zó jong, dat was niet normaal.”

Onbesproken onderwerp

Rouw helpt mensen met het nemen van beslissingen,” vertelt de cabaretier. “Je ruikt beter, je ziet beter, alles is superhelder. Je hebt meer schijt aan de wereld; ik wil wel m’n tijd hieraan besteden en niet hieraan. Mensen accepteren dat ook makkelijker, dat is ook heel fijn. Het heeft ook iets heel moois.” Toch is rouw volgens Pannekoek een onderwerp waar vaak niet over wordt gesproken, maar heeft het ook iets heel moois. “Het maakt de wereld heel duidelijk. Het maakt heel duidelijk wat je wel belangrijk vindt en wat niet. Zeker de periode na zo’n dood, hoe afschuwelijk die ook is.”

Kaarten op tafel over rouw

In de derde aflevering van de podcast Kaarten op tafel gaat Tanja Jess deze week in gesprek met Karina Schaapman en Leoni Jansen over weduwe worden. Een ontroerend gesprek over het verliezen van een partner, rouw en alle gevoelens die daarbij komen kijken.

Bron | NU.nl

Sanne van der LindenANP / ANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden