Pesticiden op fruit toegenomen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Pesticiden op fruit sterk toegenomen: kun je dat er af wassen?

Uit onderzoek van de actiegroep Pesticide Action Network (PAN) blijkt dat in acht jaar tijd de hoeveelheid pesticiden op ons fruit met 61 procent is toegenomen. Maar hoe schadelijk is dat eigenlijk? En hoe krijg je die pesticiden van je fruit af?

Is je appel een keertje extra afspoelen onder de kraan genoeg of moet je toch grondiger te werk gaan?

Pesticiden op fruit sterk toegenomen

Uit de cijfers van Pesticide Action Network (PAN) blijkt het pesticidengebruik op fruit de afgelopen jaren flink toegenomen. In 2011 werd er op 18 procent van het fruit pesticiden aangetroffen, in 2019 ging het al om 29 procent en inmiddels gaat het om een toename van 61 procent. Vooral blauwe bessen komen slecht uit het onderzoek. Daar werd op 51 procent pesticiden gevonden. Op de tweede plek kwamen perziken met 45 procent en op nummer drie aardbeien met 38 procent.

Hoe gevaarlijk zijn pesticiden?

Pesticiden zijn bestrijdingsmiddelen die gewassen tegen ziekten, plagen en onkruid beschermen. Dat soort middelen kunnen toxicologische eigenschappen hebben, die bijvoorbeeld kankerverwekkend of schadelijk voor de hersenontwikkeling kunnen zijn. Hoewel er sprake is van een flinke stijging van pesticiden op fruit hoef je je niet direct zorgen te maken. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is het feit dat dit soort stoffen worden aangetroffen geen reden tot bezorgdheid zo lang de hoeveelheid maar onder de wettelijke residulimiet ligt. In kleine hoeveelheden vormen pesticiden vrijwel geen risico. Volgens het RIVM hoeven we ons ook geen zorgen te maken, omdat de hoeveelheden binnen de vastgestelde limieten liggen. En ook Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid Voedingscentrum, raadt aan EditieNL aan om nog steeds gewoon fruit te blijven eten.

Mogelijk verband met hartritmestoornissen

Toch zijn pesticiden ook niet helemaal onschuldig, want er zijn steeds meer aanwijzingen dat bepaalde stoffen die gebruikt worden mogelijk de oorzaak kunnen zijn van hartritmestoornissen, zoals boezemfibrilleren. In september wordt hier een groot onderzoek naar gestart onder leiding van hoogleraar Fysiologie Bianca Brundel van het Amsterdam UMC.

Mix van pesticiden

Daarnaast zit het gevaar van pesticiden ‘m ook in een mix van verschillende soorten bestrijdingsmiddelen. Dat komt bijvoorbeeld vaker voor bij rozijnen. De ene boer gebruikt voor de rozijnen bijvoorbeeld vier soorten pesticiden die voldoen aan de toegestane limiet en een andere boer weer vier andere soorten. Vervolgens komen de rozijnen op de veiling samen, waardoor er veel verschillende bestrijdingsmiddelen in één doosje terecht kunnen komen. Het is nog niet duidelijk wat het effect is bij het combineren van verschillende bestrijdingsmiddelen. Zo zouden verschillende pesticiden elkaar bijvoorbeeld kunnen versterken, waardoor ze gevaarlijk worden. Hier moet nog meer onderzoek naar worden gedaan.

Helpt het om fruit te wassen?

Doordat het aantal pesticiden op fruit sterk is toegenomen vraag je je misschien af of het dan nut heeft om je appel, trosje druiven of bakje blauwe bessen een keertje extra af te spoelen. Aan EditieNL legt Van der Vossen van het Voedingscentrum uit dat het altijd verstandig is om je fruit af te spoelen, maar dat dat vooral voor de bacteriën en het stof helpt. Veel pesticiden zijn ontwikkeld om tegen een regenbui te kunnen, dus die zul je er onder de kraan niet zo snel afspoelen. Wil je de kans op pesticiden zo klein mogelijk maken? Dan kun je het beste overstappen op biologische producten.

Bron | RTL Nieuws, NOS

Maryse De BruijneGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden