null Beeld

Pesten op het werk: zo kun je het stoppen

Als je er zelf nooit mee te maken hebt gehad, heb je eigenlijk geen idee wat pestgedrag met je doet. Tot je het indringende verhaal van Ellen leest, in Margriet 22 van vorig jaar, of het verhaal van Anke in de video hoort. Word jij ook gepest op het werk, of heb je collega's die worden getreiterd? Dit kun je doen.

Ik word gepest op mijn werk ... wat kan ik doen?

  1. Trek een grens: het is belangrijk om voor jezelf een grens te stellen van wat je toelaatbaar gedrag vindt en wat niet. Hoe eerder je dit doet, des te meer kans dat het pestgedrag stopt.
  2. Bespreek het gedrag: als de pester jouw grenzen of die van de organisatie overtreedt, dan is het belangrijk dit te bespreken met de pester. Blijf rustig en praat vanuit de ik-vorm: “ik vind het vervelend dat…”. Vertel welk gedrag je vervelend vindt en wat je niet accepteert. Soms realiseert de pester zich niet wat voor effect zijn/haar gedrag op jou heeft en kan de situatie worden opgelost door een goed gesprek.
  3. Praat erover met iemand die je vertrouwt: is het niet gelukt om het pestgedrag met de pester te bespreken of merk je dat het gesprek geen effect heeft gehad? Praat er dan in ieder geval over met iemand die je vertrouwt. Dit kan zowel iemand van binnen (intern) als iemand van buiten (extern) de organisatie zijn.
  4. Leg de situatie vast en zoek hulp: leg gebeurtenissen vast. Dit ‘archief’ kan helpen als je in gesprek gaat met een (externe) hulpverlener of instantie die je kan helpen om het pestgedrag op je werk tegen te gaan.
  5. Maak een melding: als het niet is gelukt voorgaande stappen uit te voeren, dan is het in elk geval belangrijk om wel melding te maken van het pesten.

Mijn collega wordt gepest ... wat kan ik doen?

  1. Spreek de pester (zo snel mogelijk) aan op zijn of haar gedrag: de gevolgen voor de gepeste zijn minder erg wanneer het pesten snel wordt herkend, aangepakt en opgelost. Vind je het lastig om een collega op zijn of haar gedrag aan te spreken? Dan kun je met andere collega’s de situatie bespreken en met elkaar bedenken hoe jullie de pester het beste kunnen aanspreken.
  2. Steun de gepeste: het is belangrijk om de gepeste te steunen om de gevolgen zo veel mogelijk te beperken. Steun bieden kan op allerlei manieren, maar het begint in elk geval met een luisterend oor bieden aan de gepeste. Deze praktische tips kunnen helpen:- Neem de gepeste serieus- Toon medeleven met de gepeste, maar overdrijf het niet.- Probeer goed te luisteren naar de gepeste en kijk wat jij zou kunnen doen, of waar de gepeste hulp bij moet inschakelen van anderen.- Vraag de gepeste mee te denken hoe het pestgedrag gestopt kan worden.- Vraag wat de gepeste zelf al geprobeerd heeft of wil doen om het pestgedrag te stoppen.- Verwijs de gepeste voor hulp door naar een interne of externe partij.
  3. Maak het pestgedrag bespreekbaar: bespreek het pestgedrag, als dat kan, eerst met de desbetreffende leidinggevende. Als de leidinggevende de pester is, bespreek het dan zo mogelijk met je team, of een andere leidinggevende of bedrijfsmaatschappelijk werker. Het is belangrijk om samen concrete afspraken te maken om het pestgedrag te stoppen en in de toekomst te voorkomen.
  4. Maak een melding: als het niet is gelukt voorgaande stappen uit te voeren, dan is het in elk geval belangrijk om wel melding te maken van het pesten.

Meer tips tegen pesten

Vind je op pestenopdewerkvloer.nl en stoppestennu.nl.

'Als ik dit had geweten, was ik er nooit gaan werken'

Administatief medewerkster Ellen (32) vertelde vorig jaar in Margriet 22 hoe ze is gepest op haar vorige werk, een scholengemeenschap. "Ik kan mij bijna niet meer voorstellen dat ik op een gegeven moment als een klein angstig meisje het schoolplein ben afgerend. Zo erg was mij de moed in de schoenen gezonken en de situatie geëscaleerd."

Haar hele verhaal lees je in Margriet 22, hier online na te bestellen.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden