Rookmelderplicht Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Per 1 juli gaat de rookmelderplicht in: dit moet je weten

Vanaf 1 juli moet je op iedere verdieping in je huis een rookmelder hebben hangen. Maar waar moet je opletten bij het aanschaffen en ophangen van een rookmelder en hoe zit het met een vergoeding voor brandschade als je niet aan de rookmelderplicht voldoet?

Dít moet je weten over de nieuwe rookmelderplicht.

De rookmelderplicht

Vanaf 1 juli 2022 gaat er een rookmelderplicht gelden in Nederland. Dat betekent dat er vanaf die datum op iedere verdieping van je huis een rookmelder moet hangen en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Is jouw besloten gang op de begane grond bijvoorbeeld een vluchtroute voor de verdieping daarboven? Dan moet je daar ook een rookmelder ophangen. De rookmelderplicht geldt zowel voor koop- als huurhuizen en voor bestaande woningen en nieuwbouw.

Wat voor rookmelder moet je hebben?

Een rookmelder moet voldoen aan de Europese norm NEN-14604 en voorzien zijn van een CE-keurmerk. Het is niet verplicht om een rookmelder aan te schaffen die op stroomnet werkt of een batterijduur van tien jaar heeft. Als je een rookmelder hebt met een batterij voor één jaar is dat ook goed. Voor je eigen gemakt kan het wel prettiger zijn om een rookmelder aan te schaffen waarvan de batterij langer meegaat.

Er bestaan ook draadloos koppelbare rookmelders. Als er ergens in het huis rook of brand is en één melder afgaat, gaat de rest automatisch ook af.

Andere wet voor nieuwbouwwoningen

Heb je een nieuwbouwwoning? Dan is moet je rookmelder wel aangesloten zijn op een 230v/netspanning, gekoppeld zijn én voorzien zijn van een back-up batterij.

Geen rookmelders, wel brandschadevergoeding

Hoewel het vanaf 1 juli verplicht wordt om rookmelders in huis op te hangen blijkt uit een navraag van BNR dat verzekeraars brandschade wel zullen vergoeden als rookmelders ontbreken. Wel benadrukt het Verbond van Verzekeraars dat het wel belangrijk is om rookmelders op te hangen. Niet alleen omdat het de schade kan beperken, maar ook omdat het levens redt.

Een rookmelder ophangen

Moet je je rookmelder nog ophangen? Dan kun je deze volgens de brandweer het beste op elke verdieping tegen het plafond ophangen. Zorg dat de melder minimaal 50 centimeter van een muur of hoek hangt en niet op de tocht of in buurt van een ventilator, mechanische ventilatie of ventilatieopening. Ook kun je een rookmelder beter niet boven de verwarming of boven de stoom of damp van een kooktoestel of vaatwasser ophangen.

Om het zo veilig mogelijk aan te pakken kun je het beste een rookmelder ophangen in de hal, op de overloop, in iedere slaapkamer, in de woonkamer, in de ruimte met de wasmachine en droger (als dit niet de doucheruimte is) en in elke ruimte waar elektrische apparaten worden opgeladen. Staat er in de badkamer apparatuur waardoor brand kan ontstaan? Hang de rookmelder dan in de gang of overloop op 50 centimeter afstand van de badkamerdeur en de omliggende muren.

Maryse De BruijneGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden