Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Sla jij je pauze weleens over? Zoveel ‘gratis’ werk doe je dan

pauze-overslaan.jpg

Grote kans dat nu je meer thuiswerkt, je af en toe de lunchpauze overslaat. Je kunt niet gezellig met collega’s naar de kantine en tijdens de lunch gezamenlijk de nieuwste roddels bespreken. Snel een broodje eten achter je laptop en door met die stapel werk op je bureau klinkt dan aantrekkelijk. Toch kun je dat beter niet te vaak doen. Naast dat een pauze overslaan tijdens werk niet per se heel goed is voor je productiviteit, is het namelijk financieel ook niet gunstig. Hierdoor lever je namelijk ‘gratis’ werk, en dat kan behoorlijk oplopen. 

Benieuwd hoeveel dagen onbetaald werk jij doet? We leggen het je uit. 

De pauze overslaan? Zoveel ‘gratis’ werk doe je dan 

Uit een onderzoek van Workthere blijkt dat Britse werknemers tussen de 25 en 34 jaar het kortst lunchen en het meest hun pauze overslaan. Dit doen zij gemiddeld twee keer zo vaak als werknemers tussen de 55 en 64 jaar. Uit het onderzoek bleek dat de werknemers zich onder druk gezet voelen door hun baas om te blijven werken tijdens de pauze. Gemiddeld nemen werknemers tussen de 25 en 34 jaar slechts 25 minuten pauze per dag. 

Stel dat je vijf dagen per week acht uur op een dag werkt en dan de helft van een lunchpauze van een uur overslaat, dan zou dat betekenen dat je 17 dagen extra ‘gratis’ aan het werk bent per jaar. Een behoorlijk aantal onbetaalde uren dus. Dat is zelfs meer dan de helft van de wettelijke betaalde vakantiedagen waar je per jaar als werknemer recht op hebt. 

Lees ook: Zó voorkom je hoofdpijn als je de hele dag achter de computer zit

Goed voor je productiviteit

Naast dat je recht hebt op pauze en je anders onbetaald werk levert, is het ook heel goed voor je productiviteit om tussendoor even van je werk weg te stappen. Hierdoor kunnen je hersenen even uitrusten. Doe je dit niet, dan word je sneller moe en en verlies je je concentratie. Eet je broodje dus niet te vaak achter je laptop, als je gefocust aan het werk wil blijven.

Bron | Refinery29, Ruud Meulenberg
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant