Pas op voor oplichting met kettingbericht op WhatsApp Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Pas op voor oplichting met kettingbericht op WhatsApp

Keer op keer verzinnen oplichters weer een nieuwe manier om ons op te lichten. Ook nu weer. Met een kettingbericht waarin op grote schaal een zogenaamde winactie van Heineken via WhatsApp gedeeld wordt.

In het bericht wordt een winactie voor een Heineken-koelkast voor het Oktoberfest gedeeld. Om de koelkast te ontvangen, moet je op een link die in het bericht staat klikken. Deze winactie is vals, maar kan wel erg geloofwaardig overkomen.

Oplichting via kettingbericht op WhatsApp

Wanneer je op de link klikt, begint de oplichting. Je moet een aantal vragen beantwoorden:

  • Hoe kent u Heineken?
  • Zou u Heineken aanbevelen aan vrienden en kennissen?
  • Bent u zelf gebruiker?
  • Wat is uw leeftijdscategorie?

Deze vragen lijken onschuldig, dus het is ook niet gek als je hier niets achter zoekt. Toch moet je hier al argwaan krijgen en de vragenlijst vooral niet invullen. Zeker omdat je de vragenlijst daarna met twintig mensen in je contactenlijst op WhatsApp moet delen en vervolgens persoonlijke gegevens moet achterlaten. Dit gaat om NAW-gegevens, telefoonnummer, bankgegevens en creditcardgegevens. Tenslotte moet er ook nog een betaling van een klein bedrag (1 of 2 euro) gedaan worden om de prijs te kunnen ontvangen.

De prijs bestaat alleen niet en zul je dus nooit winnen. In plaats daarvan blijf je achter met een, waarschijnlijk, duur en waardeloos abonnement. Na een paar dagen verstrijkt de zogenaamde proefperiode en zie je wekelijks, per twee weken of per maand tientallen euro’s van je bankrekening verdwijnen. Je merkt dit niet meteen op, omdat het vaak via een creditcard gaat. En dat zie je natuurlijk pas later omdat dit pas aan het eind van de maand geïncasseerd wordt. Hoe het bij deze specifieke oplichtingsactie gaat, is niet duidelijk, maar het is nooit verstandig om je bank- of creditcardgegevens achter te laten. Doe dit dan ook niet.

Wat moet je doen?

Als je de winactie binnenkrijgt, kun je deze het best negeren. Wijs de afzender erop dat het waarschijnlijk om oplichting gaat en stuur het bericht niet verder door. Als je al wel gedupeerd bent, kun je het best zo snel mogelijk contact opnemen met je bank of creditcardmaatschappij.

Bron | BNNVARA, Fraudehelpdesk

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden