Pas op voor malafide en slecht opgeleide monteurs van zonnepanelen Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Pas op voor malafide en slecht opgeleide monteurs van zonnepanelen

Nu de energieprijzen stijgen, zoeken we massaal naar alternatieven, zoals zonnepanelen. Je ziet ze de laatste jaren steeds vaker op de daken liggen. Maar nu blijkt dat je goed moet oppassen bij de installatie hiervan, want er zijn malafide en slecht opgeleide monteurs actief.

En je zonnepanelen laten aanleggen door iemand die er eigenlijk niet zo veel verstand van heeft, kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Zo kunnen de zonnepanelen in brand vliegen of van het dak waaien. Dat is waarvoor inspecteurs en de belangenorganisatie Techniek Nederland waarschuwen op BNR.

Een oververhitte markt

Dagelijks komen inspecteurs allerlei gebreken tegen. Ze zien fouten in de bekabeling, connectoren die niet op elkaar passen en het lijkt er soms op dat er maar wat geprutst is in de meterkast. Ook zien inspecteurs zonnepanelen die eigenlijk helemaal niet goed vastzitten. Maar hoe komt het dat het steeds vaker fout gaat? Daar heeft Allart de Jong, directeur van Omega Energietechniek, een relatief simpele verklaring voor: “De markt is oververhit en dat zorgt ervoor dat je geen tijd hebt om jezelf op te leiden of jezelf verder te bekwamen.”

Gebrek aan controle en scholing

Inspecteurs zijn het erover eens dat een gebrek aan controle en scholing de belangrijkste oorzaak van het probleem zijn. “Elke gek kan een paneel leggen”, zegt Corné Houtman, die eigenaar is van Houtman Inspectie tegen BNR. En daar is inspecteur Dennis van der Meij het helemaal mee eens. “Monteurs zijn onbewust onbekwaam en kunnen vrijelijk hun gang gaan. Doordat grote aanbieders hun werk alsmaar uitbesteden, ontbreekt op een gegeven moment het zicht op wie de panelen legt en of diegene dat goed doet.”

Malafide bedrijven weren

Techniek Nederland ziet ook dat het fout gaat, door de meldingen die ze regelmatig binnenkrijgt. De brancheorganisatie vreest dan ook dat er meer ondeskundige bedrijven en zzp’ers aan de slag gaan, omdat de vraag zo explosief toeneemt. Maar hoe kun je zulke bedrijven weren? Daarvoor kijkt de organisatie naar de overheid. Zij zouden alleen subsidies moeten verstrekken als de installatie gedaan wordt door een erkende installateur. Ook denken ze dat het opnemen van kwaliteitseisen in bouwregelgeving een stap in de goede richting kan zijn.

Zo voorkom je een slechte installatie

Het is natuurlijk belangrijk om goed na te gaan wie de zonnepanelen komt leggen. Laat dit het liefst door een erkende installateur doen. Maar hoe vind je die?

  • Net als in veel andere branches, is er ook bij zonnepanelen een keurmerk. In dit geval gaat het om de zonnekeur. Op zonnekeur.nl vind je de bedrijven die dit keurmerk hebben.
  • Ga op zoek naar goede installatiebedrijven bij jou in de buurt, door het energieloket om hulp te vragen. Zij kunnen je ook helpen als je vragen hebt over de offerte. Het energieloket in jouw buurt vind je op verbeterjehuis.nl.
  • Op zoek naar een vakbekwame installateur? Kijk dan op centraalregistertechniek.nl, waar de monteurs bij jou in de buurt op een rijtje staan.

Stel ook je verzekeraar op de hoogte als je zonnepanelen installeert. Je bent niet verplicht om een speciale keuring te laten doen, maar het kan wel fijn zijn als de verzekeraar weet dat je zonnepanelen hebt. Je premie stijgt dan wel iets, maar als er problemen zijn, weet je wel zeker dat de verzekeraar uitkeert bij schade.

Bron | BNR, Milieu Centraal

Nynke KooyGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden