Oplichtingstruc Marktplaats Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Pas op voor déze nieuwe oplichtingstruc via Marktplaats

Heb je een artikel via Marktplaats gevonden, maar wil de verkoper of koper vervolgens verder communiceren via WhatsApp om de aankoop af te handelen? Dat lijkt misschien handig, maar dat kan ook een oplichtingstruc zijn om via een nagemaakte versie van Marktplaats jouw bankrekening te plunderen.

We leggen je uit waar je op moet letten.

Oplichtingstruc via Marktplaats

Marktplaats heeft zelf een chatfunctie waar geïnteresseerde kopers en verkopers met elkaar kunnen praten, maar misschien heb je ook wel eens het voorstel gekregen om via WhatsApp verder te praten. Dat lijkt onschuldig, maar dat kan ook een trucje van een oplichter zijn. Door buiten Marktplaats om te communiceren, kan iemand je namelijk makkelijker een vervalst betaalverzoekje sturen. Dat kan iemand als verkoper doen, maar andersom kan een potentiële koper jou ook een linkje sturen om een betaalverzoek te maken. Die link stuurt je vervolgens naar een nepwebsite die precies lijkt op de echte Marktplaats website.

Bankrekening plunderen

Op de nepwebsite zou een ‘IBAN-verificatie’ nodig zijn, voor de veiligheid van de Marktplaats-gebruikers. Zo staat er vermeld dat markplaats.nl in samenwerking met verschillende banken in Nederland zo’n verificatie mogelijk heeft gemaakt. Daaronder zie je een lijst met elf banken, namelijk:

 • ABN AMRO
 • ING
 • Rabobank
 • ASN Bank
 • Bunq
 • Handelsbanken
 • Knab
 • Regiobank
 • SNS Bank
 • Triodos Bank
 • Van Lanschot

Als je vervolgens op jouw bank klikt en daarna probeert in te loggen voor de zogenaamde verificatie, kunnen oplichters jouw bankgegevens overnemen en je bankrekening gemakkelijk plunderen.

Waar moet je op letten?

Je denkt misschien dat je hier niet zo snel in zal trappen, maar oplichters kunnen website tegenwoordig heel goed namaken. Daarom is het belangrijk om extra alert te zijn. In een voorbeeld op de website van Kassa is te zien dat het linkje bij het bericht om zogenaamd in te loggen bij Marktplaats eigenlijk leidt naar Websiteverkooponline.nl. Klik daarom nooit zomaar op zo’n betaalverzoek, maar controleer eerst goed de domeinnaam van de website. Als een verkoper je vraagt om met Tikkie te betalen, let dan goed op dat de link begint met https://tikkie.me.

Daarnaast tipt Marktplaats om je gesprekken altijd via Berichten op hun website te voeren, in plaats van via WhatsApp en extra alert te zijn als iemand al snel wil overschakelen naar Whatsapp. Ga ook nooit in op verzoeken van mensen om 1 cent over te maken, zogenaamd ter controle. Oplichters gebruiken hiervoor ook een nep-betaalverzoek, waardoor ze bij je rekening kunnen komen.

Wat te doen als je bent opgelicht?

Ben je toch opgelicht via Marktplaats? Doe dan aangifte bij de politie. Een deel van die aangifte komt vervolgens ook weer bij Marktplaats terecht, zodat zij ook maatregelen kunnen nemen.

Bron | Kassa, Marktplaats

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden