Oplichters hebben nieuwe truc: cadeaudoos Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Pas op voor deze nieuwe oplichtingstruc met een ‘cadeaudoos’

Oplichtingstrucs zijn (helaas) van alle tijden. En elke keer weer, worden criminelen slimmer en verzinnen ze een nieuwe manier om mensen geld afhandig te maken. Zo ook in Den Haag, waar meerdere ouderen de dupe zijn geworden van oplichting met een ‘cadeaudoos’.

Dit moet je weten over deze nieuwe oplichtingstruc.

Oplichtingstruc met een cadeaudoos

De oplichtingstrucs die telefonisch gedaan worden, kennen we vaak wel. Maar oplichters hebben een nieuwe, slinkse manier gevonden om met name ouderen op te lichten. Ze verkleden zich als postbezorger en komen met een babbeltruc aan de deur. Zodra je de deur opendoet zie je deze bezorger, die een doos in de handen heeft. Deze zit niet dicht en je mag er ook in kijken. De doos is geadresseerd, maar dit is waarschijnlijk snel overgeschreven van het naambordje bij de deur.

De oplichtingstruc zit hem in de portokosten. Het probleem is, volgens de ‘postbezorger’ namelijk dat deze niet betaald zijn. Daarom wordt er gevraagd om 1,50 euro te pinnen, aan de deur. De nepbezorger schiet te hulp als dit mislukt. Hij heeft de pincode al gezien en ruilt de pinpas om. Je krijgt de cadeaudoos en een andere pinpas terug, iets waar je binnen pas achter komt.

Tips om criminelen te slim af te zijn

De politie waarschuwt op Facebook voor deze oplichtingstruc en geeft tips om de criminelen te slim af te zijn. Wees voorzichtig, open de deur niet helemaal en gebruik een deurketting of kierstandhouder. Ook is het slim om altijd om een legitimatiebewijs te vragen als iemand namens een bedrijf of instantie komt. En het belangrijkst: geef je pinpas of pincode nooit af. Ook adviseert de politie om nooit onbekenden binnen te laten. Ook niet als ze er belangrijk of onschuldig uit zien. Daarnaast heeft elke rekening een daglimiet die je eventueel naar een lager bedrag kunt aanpassen.

Bron | Omroep West, Facebook

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden