Pas op voor déze Engelstalige neptelefoontjes: ‘Al 1,7 miljoen euro aan schade’ Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Pas op voor déze Engelstalige neptelefoontjes: ‘Al 1,7 miljoen euro aan schade’

Dat criminelen telkens weer een nieuwe manier vinden om ons op te lichten weet je waarschijnlijk wel. De nieuwste tactiek? Engelstalige neptelefoontjes. Deze hebben in minder dan een jaar tijd geleid tot minstens 1,7 miljoen euro aan schade. Dit is hoe je de telefoontjes herkent en wat je ertegen kunt doen.

Word je gebeld door het Ministry of Justice? Dan kun je er vrijwel direct vanuit gaan dat je te maken hebt met criminelen en zo snel mogelijk ophangen. Zeker als ze meedelen dat je bsn-nummer voorkomt in een drugszaak.

Engelstalige neptelefoontjes

Als je het telefoontje, dat afkomstig is van telkens weer een ander telefoonnummer, opneemt, krijg je de boodschap dat jouw bsn-nummer voorkomt in een drugszaak. Je moet ‘bewijzen’ dat je hier niets mee te maken hebt, door je geld ‘veilig te stellen’ zeggen de oplichters. Maar dat is natuurlijk niet wat er gebeurt: in werkelijkheid zijn mensen namelijk hun geld gewoon kwijt.

Telkens dezelfde werkwijze

Tanya Wijngaarde, woordvoerder van de Fraudehelpdesk, zegt tegen de NOS dat elke keer dezelfde werkwijze wordt aangehouden. Er worden hele kleine variaties aangebracht maar verder is het elke keer hetzelfde. Aan de ene kant proberen ze je te intimideren met de boodschap dat je voorkomt in een crimineel onderzoek, maar tegelijkertijd willen ze je vertrouwen winnen.

Wijngaarde legt uit dat het het begint met een bandje, waarna je een 'echt’ iemand aan de telefoon krijgt. Soms willen ze ook speciale software installeren op je laptop of telefoon, zodat de criminelen mee kunnen kijken. Wie die criminelen zijn? Dat blijft de vraag. Opvallend is wel dat er op nationale feestdagen in India geen meldingen gedaan worden. Dat geeft volgens Wijngaarde wel een vermoeden waar de telefoontjes vandaan komen.

Spoofing

Maar hoe komt het toch dat je steeds weer gebeld wordt? Dat is te verklaren door de techniek die de criminelen gebruiken. Door middel van spoofing doen ze alsof ze vanaf een bepaald 06-nummer bellen. Maar als je terugbelt, krijg je heel iemand anders aan de lijn. Hierdoor kunnen ze ook doen alsof ze bellen vanaf een nummer van een belangrijke instantie, zoals het kantoor van justitie, de politie of de Hoge Raad.

De Fraudehelpdesk geeft tegenover de NOS een aantal tips om deze vervelende telefoontjes en de bijbehorende financiële schade te voorkomen:

  • Blijf altijd alert bij vreemde telefoontjes of sms’jes. Zie je een vreemd nummer? Bel dan niet terug.
  • Als er gevraagd wordt om geld over te maken, doe dit dan niet. Hang meteen op als dit van je gevraagd wordt.
  • Geef geen belangrijke informatie aan een onbekend persoon. Download ook geen software als ze hierom vragen.

Bron | NOS

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden