Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Pas op voor datingfraude: hier moet je op letten bij online daten

Ben je vrijgezel, dan heb je het vast weleens geprobeerd: online dating. Een makkelijke manier om vanaf je bank je droomman of -vrouw te vinden. Helaas zitten er op deze datingapps en -sites ook mensen die niet het beste met je voor hebben en die je willen frauderen. Pas dus zeker op voor dit soort fraude, datingfraude genaamd. Ben je benieuwd hoe je dit kunt voorkomen? Lees dan verder.

Er worden elk jaar nog ontzettend veel mannen en vrouwen opgelicht via datingapps en -sites. Dankzij de volgende tips kun je voorkomen dat jij ook de pineut wordt.

1. Te mooi om waar te zijn

Lijkt de door jou aan de haak geslagen man of vrouw om door een ringetje te halen? Zouden de foto's recht uit een tijdschrift kunnen komen? En is degene bijzonder attent naar jou toe? Dan kun je zo je bedenkingen hebben. Het is dan namelijk misschien gewoon te mooi om waar te zijn, en je bent wellicht allesbehalve met degene van die leuke foto's aan het praten.

2. Persoonlijk e-mailadres of telefoonnummer

Wil degene met wie je aan het chatten bent liever vandaag dan morgen het gesprek voortzetten via de mail, sms of WhatsApp? Dan is het belangrijk om goed te kijken waar zijn of haar mailadres of telefoonnummer vandaan komt. Vaak gebruiken fraudeurs hier adressen uit Nigeria en andere West-Afrikaanse landen voor.

3. Komt vaak meteen ter zake

Als je met een datingfrauder in gesprek bent, zal diegene al snel zijn of haar gevoelens uiten naar je. Hij of zij wil je ontzettend graag ontmoeten maar heeft momenteel geen geld voor een ticket, kan het verhaal luiden. Als dit scenario zich bij jou afspeelt is het wellicht verstandig om de stekker er meteen uit te trekken en het contact te verbreken. De kans dat hij of zij echt van het door jou opgestuurde geld een ticket gaat kopen, is namelijk niet erg groot. Ook kan hij of zij geld aan je gaan vragen voor een ziekenhuisrekening of een familielid. Denk dus zeker bij iemand die je kort kent en nog nooit in het echt hebt gezien drie keer goed na voor je daar geldt naartoe stuurt. Beter doe je het dus niet.

Kortom: geniet van het online daten, maar wees op je hoede.

Bron | EenVandaag

Beeld | Getty Images

Willem van KasterenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden