Margriet logo
Pas op! Tinder waarschuwt voor oplichters Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Pas op: Tinder waarschuwt voor oplichters

Je hebt een match, bouwt een band op en vervolgens wordt er gevraagd of je geld wil overmaken. Het is een veelvoorkomende manier van oplichting op datingapps. Datingapp Tinder gaat alle gebruikers waarschuwen voor frauders die actief zijn op het platform. Ook in de andere datingapps van moederbedrijf Match Group zullen berichten verschijnen die gebruikers wijzen op verschillende vormen van online fraude.

Datingapps zoals Tinder waar je naar links of rechts kunt swipen op zoek naar een mogelijke date, zijn de laatste jaren enorm gegroeid in populariteit. Dat zorgt er ook voor dat deze apps geliefde platformen zijn voor criminelen om geld af te troggelen bij een match.

Miljoenen

Toezichthouder Federal Trade Commission rekende op basis van alle gegevens sinds 2020 uit dat alleen al in de Verenigde Staten de afhandig gemaakte dollars van dit soort fraude oplopen tot een schade van gemiddeld driehonderd miljoen dollar per jaar.

Match Group adviseert iedereen die via Tinder of een andere app op zoek is naar een date, nooit geld te sturen naar iemand die je nog nooit in het echt hebt ontmoet. Daarnaast maakt het bedrijf duidelijk dat je, wanneer je een profiel tegenkomt van iemand die zich succesvol en rijk presenteert en je overhaalt te beleggen, daar altijd je twijfels bij moet hebben. Een van de waarschuwingen luidt: “Als een potentiële nieuwe liefde je meteen crypto- of investeeradvies geeft, dan is er een grote kans dat het een scam is. Rapporteer deze dingen altijd meteen op het platform waar je elkaar hebt ontmoet.”

The Tinder Swindler

In 2022 kregen oplichting en fraude en oplichting via datingapss als Tinder al veel aandacht door de Netflix-documentaire The Tinder Swindler. In deze documentaire vertellen een aantal vrouwen hun verhaal over hoe ze werden opgelicht door een man die deed alsof hij een rijke diamanthandelaar was. De man wist zijn slachtoffers over te halen om grote geldbedragen te lenen en aan hem over te maken.

De serie laat dan ook duidelijk zien hoe fraudeurs op datingapps te werk gaan. Ze doen zich vaak voor als wanhopig en beweren geld nodig te hebben voor dingen als een visum of een operatie. Match group heeft hierdoor verschillende functies ontwikkeld om datingappfraude tegen te gaan, zoals die voor de verificatie van selfies of videochat, en beveelt die dan ook sterk aan.

Bron | ANP

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden