oplichtingsmails MijnOverheid DigiD Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Pas op: oplichtingsmails van MijnOverheid en DigiD in omloop

Heb jij een mail gekregen namens DigiD of MijnOverheid? Let dan even goed op. Er zijn namelijk nepmails in omloop die kunnen leiden tot identiteitsfraude. We leggen je uit waar je alert op moet zijn.

In de mail zou beweerd worden dat je recht hebt op een compensatie vanwege het coronavirus.

Oplichtingsmails van MijnOverheid en DigiD

Cybercriminelen weten telkens weer sluw in te spelen op actualiteiten. Op dit moment zijn er namelijk oplichtingsmails in omloop van MijnOverheid en DigiD waarin beweerd wordt dat je vanwege het coronavirus in aanmerking komt voor een compensatie van 300 euro. Via een link in de mail word je doorgestuurd naar een nep DigiD-pagina, waar je via internetbankieren moet inloggen. Vervolgens kunnen cybercriminelen zo je hele bankrekening leeg trekken.

Identiteitsfraude

In de oplichtingsmail gaat het dus om het plunderen van je bankrekening, maar er is ook nog een andere techniek in omloop. Via een mail wordt naar al je persoonsgegevens gevraagd, waardoor cybercriminelen identiteitsfraude kunnen plegen. Via de mail kom je op het domein digid-form-site.xyz. Als je goed op de domeinnaam let, zul je herkennen dat dit nep is, maar de website zelf is natuurlijk zo nagebouwd dat het precies op een website van Rijksoverheid lijkt. Op de website staat een melding dat je via een formulier geld terug kunt vragen. Daarvoor moet je de volgende gegevens invullen:

•Je voor- en achternaam

•Je postcode en huisnummer

•Je mobiele telefoonnummer

•Je privé-telefoonnummer

•Het telefoonnummer waar je overdag op te bereiken bent

•Je geboortedatum

•Je bankrekeningnummer

•Je e-mailadres (optioneel)

•Je bedrijfsnaam (optioneel)

Een telefoontje van de DigiD-helpdesk

Heb je al die persoonsgegevens ingevuld? Dan kan het zijn dat je kort daarna telefonisch wordt benaderd door een ‘medewerker van de DigiD-helpdesk’, maar dat is dus eigenlijk niet waar. De nepmedewerker vertelt je bijvoorbeeld dat de aanvraag nog niet verwerkt kan worden, omdat je bepaalde gegevens onjuist of onvolledig hebt ingevuld. Vervolgens wordt gevraagd of je bepaalde gegevens kunt bevestigen, waarna de nepmedewerker jouw persoonsgegevens opleest. Doordat de medewerker al die gegevens heeft, zijn sommige mensen eerder geneigd te geloven dat ze echt iemand van de DigiD-helpdesk aan de lijn hebben.

De nepmedewerker zal je waarschijnlijk vragen om TeamViewer te installeren, om je bankrekening te kunnen verifiëren om je compensatiebedrag te kunnen overmaken. Maar met die software kunnen ze jouw computer helemaal overnemen en geld van je bankrekening halen. Daarnaast kunnen cybercriminelen jouw persoonsgegevens ook gebruiken om allerlei bestellingen te doen en ongewenste abonnementen af te sluiten, waar jij vervolgens voor moet betalen.

Wat kun je hiertegen doen?

Om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van de oplichtingsmails van MijnOverheid en DigiD is het belangrijk om alert te zijn op de afzender van de mail. Controleer daarom altijd goed het e-mailadres. Let daarnaast op mogelijke spelfouten in de tekst en klik nooit zomaar op een link in een e-mail. Ben je toch op een website gekomen? Controleer dan de domeinnaam in de adresbalk. Vul daarnaast nooit zomaar al je gegevens in. Twijfel je of een e-mail te vertrouwen is? Bel dan zelf naar de Helpdesk DigiD om zeker te weten dat je niet wordt opgelicht.

Bron | Plus Online

Maryse De BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden