Margriet logo
Pas op! Oplichters sturen valse sms namens incassobureau Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Pas op! Oplichters sturen valse sms namens incassobureau

“Uw openstaande schuld is nog niet voldaan.” Misschien trek je het gelijk in twijfel als je zo’n sms’je krijgt en dat is maar goed ook. Er zijn namelijk valse sms’jes van oplichters in omloop names Cannock Incassobureau. We leggen je uit hoe deze oplichters te werk gaan.

Vanuit het niets ontvang je een sms van een onbekend nummer, ondertekend door het in Rotterdam gevestigde Cannock Incassobureau. Je wordt verzocht om met hoge spoed maar liefst € 379 over te maken onder vermelding van het betalingskenmerk SBA32891838. Doe je dit niet? Dan gaat er een gerechtsdeurwaarder over tot beslaglegging van je inboedel. Althans, dat staat in het sms’je.

Volgens Kassa van BNNVara is dit, zeker als je je niet bewust bent van deze manier van oplichting, natuurlijk flink schrikken, zeker in tijden waarin iedereen door inflatie al te maken heeft met financiële stress. Dit kan er dan ook voor zorgen dat je, zonder de link of afzender te controleren, blindelings geld overmaakt.

De oplichtingstrucs

Wanneer je de link: cannock-mijnbetaling.info, in het sms’je ziet staan, zie je mogelijk niet gelijk of de link wel of niet officieel is. Het is goed om te weten dat incassobureaus en deurwaarders je nooit een sms sturen met een betalingsverzoek. Dit is dus al het eerste teken dat je te maken hebt met een oplichtingstruc.

Toch is het niet zo gek dat je in paniek raakt en daardoor niet meer stilstaat bij deze manier van oplichting. Zodra je op de link in de sms klikt, word je naar de valse site gebracht. Een site die er, op het eerste gezicht, uitziet alsof het de officiële site is van Cannock Incassobureau.

Geld overmaken

Op de website kun je heel makkelijk je eigen bank selecteren en direct geld overmaken. Wanneer je verder in het betalingsproces bent, krijg je gegevens te zien van een Bunq-rekeninghouder. Ook hierbij kan een belletje gaan rinkelen. Dit is namelijk niet de rekening van het incassobureau, maar van een oplichter. Ga je toch een stap verder en maak je het bedrag over? Dan wordt het geld snel van je rekening gehaald en is de kans heel klein dat je het nog terugkrijgt.

Sanne van der LindenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden