Pas op! Nepmail van de trombosedienst in omloop Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Pas op! Nepmail van de trombosedienst in omloop

Nepmails zijn er in allerlei soorten en maten. Oplichters lijken steeds slimmer te worden en grijpen elke mogelijkheid om gegevens of geld van mensen te stelen. Zo ook met een nieuwe oplichtingstruc: een nepmail van de Nationale Trombose Dienst.

Trombose is een vervelende kwaal die in Nederland elk uur elf mensen treft. Dat feit is oplichters niet ontglipt, en dus spelen ze slim in op dit gegeven. Ze sturen een mail die de schijn opwekt dat je ‘meer tijd overhoudt’ voor leuke dingen. Maar is dat echt zo?

Nepmail over trombose

In de mail wordt gezegd dat je alles in eigen hand hebt en geen problemen meer hebt met het maken van afspraken. Geen gedoe meer met controles, maar op elk gewenst moment zelf controles uitvoeren. De suggestie wordt gewekt dat de mail relevante informatie bevat over trombosezorg en -diensten en het (sluiten van) prikposten. In de mail staan twee buttons om meer informatie aan te vragen, waarna je gegevens in moet vullen, zoals naam, telefoonnummer en een e-mailadres. Doe dit niet, want de informatie die je ‘opvraagt’ bestaat niet.

Mogelijke fraude voorkomen

Als je de gegevens wel invult, kunnen criminelen hiermee aan de haal gaan. En dat is vervelend, omdat ze dit kunnen gebruiken voor andere vormen van fraude. Geef dus nooit zomaar persoonlijke informatie door via het internet en wees alert op mogelijke fraude. Dit doe je door te kijken naar de taal die gebruikt wordt, staan er bijvoorbeeld veel fouten in de tekst? Kijk ook goed naar de afzender van de mail en kijk of dit overeenkomt met de inhoud in de mail. Criminelen gebruiken vaak gekke e-mailadressen. Twijfel je of de buttons in de mail naar de goede site leiden? Houd dan je cursor even boven de knop, maar klik er niet op. Onderin beeld zie je dan de site verschijnen waar je naartoe geleid wordt. Is dit niet die van, in dit geval, de trombosedienst? Klik dan vooral niet.

Bron | Atalmedial, Plus

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden