Margriet logo
Pas op: Marktplaats-oplichtingstruc met valse iDEAL-verificatie  Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Pas op: Marktplaats-oplichtingstruc met valse iDEAL-verificatie

Marktplaats is een geliefd platform voor kopers en verkopers, maar helaas ook voor oplichters. Als je niet goed oplet, kan een aankoop of verkoop een duur grapje worden. Oplichters hebben een nieuwe truc bedacht en zo kun jezelf ertegen beschermen.

Zo pakken oplichters het aan op Marktplaats

De oplichter gaat slim te werk en zal vragen om via Whatsapp verder te praten over een eventuele verkoop. Dit hoeft niet direct fraude te betekenen, maar het is goed om op je hoede te blijven. In dit geval probeert de oplichter je naar de website koper-bescherming.com/marktplaats/platform te lokken, zo weet Kassa. De oplichters sturen je die link om zogenaamd je rekeningnummer te verifiëren en om te controleren of je een betrouwbare koper of verkoper zou zijn. Het domein van deze site is begin maart pas een paar dagen oud en er is geen informatie beschikbaar over de eigenaar. Dit is een signaal dat er sprake is van mogelijke oplichting.

Als je op de link klikt, kom je op een site die identiek lijkt aan Marktplaats. Er is veel aandacht en tijd besteed aan de lettertypes en logo’s zodat deze geloofwaardig overkomen op nietsvermoedende gebruikers. Toch staan er spelfouten of onnodige spaties in de tekst, die een professionele website niet zo snel zou maken en zou laten staan.

De neppe site die identiek lijkt op een site van Marktplaats Beeld Eigen beeld
Beeld Eigen beeld

Namaaksite

Op de site kun je je bank kiezen om deze zogenaamd te verifiëren. De oplichters hebben van elf Nederlandse banken een namaaksite gemaakt. De banken zijn: ING, ABN AMRO, Rabobank, SNS Bank, ASN Bank, Triodos, Van Lanschot, bunq, Knab en Handelsbanken.

Als je voor een van de banken zou kiezen, kom je bij de meeste zogenaamde banken op een niet gevonden scherm van de échte bank terecht of werkt de link helemaal niet en blijf je op dezelfde pagina. Alleen bij het kiezen van de Rabobank word je naar een nagemaakte site gebracht waar er om je gegevens wordt gevraagd. Doe dit dus absoluut niet.

De neppe Rabobank pagina van de oplichters Beeld Eigen beeld
Beeld Eigen beeld
Julie Van der EerdenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden