Het is belangrijk om updates op je apparaten zo snel mogelijk te installeren. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Pas op: dit gebeurt er als je je telefoon niet update

Updates, updates en nóg meer updates. Met enige regelmaat krijg je weer een melding dat je smartphone, laptop of iPad een update nodig heeft. Dat updates belangrijk zijn bleek vrijdag maar weer. Vanwege beveiligingslekken heeft Apple een tussentijdse update uitgebracht.

Waarom is het zo belangrijk om je apparaten regelmatig een update te geven? We leggen het je uit.

Beveiligingslek Apple

Door beveiligingslekken heeft Apple een tussentijdse beveiligingsupdate uitgebracht voor iOS 15, iPadOS 15 en macOS Monterey. Het bedrijf raadt mensen aan om de updates zo snel mogelijk te installeren op hun iPhone, iPad of MacBook, omdat ze bugs in de zogeheten kernel van de systemen repareren. De kernel is de kern van het systeem. Als iemand daar toegang toe krijgt, kan diegene alles doen met het systeem en dat wil je voorkomen.

Hoe installeer je de updates?

Waarschijnlijk krijg je vanzelf een melding van de update, maar als je dit meteen wilt doen is het ook erg makkelijk om de updates te installeren. Op iOS en iPadOS ga je naar Instellingen en vervolgens klik je op ‘Algemeen.’ Daarna ga je naar ‘Software-update.’ Hier zie je of de update nog geïnstalleerd moet worden of dat hij mogelijk al geïnstalleerd is.

Waarom zijn updates zo belangrijk?

Door middel van updates houd je de software op je apparaten actueel. Er zijn twee soorten updates: functionaliteitsupdates en beveiligingsupdates. Een functionaliteitsupdate maakt de software op je apparaat stabiel, mooier en beter. Deze updates zijn bijna nooit enorm belangrijk. Een beveiligingsupdate is dat wel. Deze zorgt ervoor dat de software veiliger is en repareert ontdekte kwetsbaarheden, zoals de bug in de kernel bij Apple. Vooral beveiligingsupdates kun je dus beter niet uitstellen.

Verouderde software

Een update zorgt dus vooral voor veilige software, maar geeft bijvoorbeeld ook nieuwe functionaliteiten. Wanneer je lang geen update hebt gedaan, maak je gebruik van verouderde software en kan het voorkomen dat bepaalde onderdelen op een gegeven moment niet meer goed gaan werken. Uiteindelijk wordt de software ook kwetsbaarder en kan een hacker makkelijker binnenkomen. Stel updates dus niet meer uit, maar probeer ze zo snel mogelijk te installeren. Een tip: Sommige apparaten geven je de mogelijkheid om updates ‘s nachts te installeren. Hierdoor hoef je het overdag niet te doen en heb je er geen ‘last’ van. Handig!

Bron | RTL Nieuws, KVK

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden