Pas op voor nieuwe oplichtingstruc met nepberichten over energietoeslag  Beeld Getty Images/Cavan Images RF
Beeld Getty Images/Cavan Images RF

Pas op: criminelen sturen nepbericht over energietoeslag

Met de hoge energieprijzen kan een energietoeslag als een fijne verlichting op de kosten komen. Maar cybercriminelen maken hier nu ook gretig gebruik van. Ze versturen nepberichten met de boodschap dat je energietoeslag aan kunt vragen. Maar in plaats van een toeslag ontvangen, wordt je bankrekening geplunderd.

RTL Nieuws deed hier onderzoek naar en ontdekte dat al honderden mensen in deze truc getrapt zijn.

Nepberichten over energietoeslag

De nepberichten worden op twee verschillende manieren verstuurd: als sms of als email. In beide gevallen gaat het om phishing (een vorm van internetfraude). In de berichten staat dat je eenmalig recht hebt op een tegemoetkoming voor je hoge energierekening. Je wordt zo naar een nepwebsite van MijnOverheid geleid, waar je deze zogenaamde energietoeslag aan kunt vragen. Wat het lastig maakt, is het feit dat de criminelen het allemaal zo goed nagemaakt hebben. De site ziet er bijvoorbeeld hetzelfde uit en ook details zoals het logo van de Rijksoverheid staan erop. Ook de hoogte van de energietoeslag staat juist aangegeven.

Op de website staat een knop ‘aanvraag toeslag’. Wanneer je hierop klikt, wordt er gevraagd om je privégegevens, zoals je volledige naam, telefoonnummer, adres, geboortedatum, postcode en rekeningnummer. Vervolgens word je gebeld uit naam van je bank, maar dit zijn in werkelijkheid de criminelen. Tijdens dit telefoontje word je gewaarschuwd voor de criminelen, maar eigenlijk heb je ze al aan de lijn. Ze geven aan dat ze willen voorkomen dat criminelen een groot geldbedrag stelen, maar ondertussen proberen ze jou het bedrag te laten overschrijven naar een andere rekening. Hier zou je het geld ‘veiligstellen’.

Steeds vaker online oplichting

Experts geven tegenover RTL Nieuws aan dat ze vrezen dat deze vorm van online oplichting de komende tijd steeds vaker voor zal komen. Onderzoeker bij cybersecuritybedrijf Zolder, Rik van Duijn, zegt het volgende tegen de nieuwssite: “Iedereen maakt zich zorgen om de stijgende energiekosten en daar maken deze cybercriminelen misbruik van. We zien al langer oplichtingstrucs rondom de Belastingdienst en het CJIB (Central Judicial Collection Agency), maar het thema energietoeslag is echt nieuw voor ons. We verwachten dat deze phishingvorm de komende tijd meer slachtoffers gaat maken.”

Zo voorkom je oplichting

Krijg je nou een bericht als deze binnen? Vul dan niet zomaar gegevens in, maar controleer of je echt te maken hebt met de overheid. Berichten over toeslagen kun je namelijk altijd controleren op de officiële website van de overheid: rijksoverheid.nl. Daarnaast wordt de energietoeslag geregeld door gemeentes, dus als je twijfelt kun je altijd jouw gemeente bellen. Ook kun je op de website mijn.overheid.nl kijken, waar alle berichten die de overheid je stuurt terugvindt.

Bron | RTL Nieuws

Nynke KooyGetty Images/Cavan Images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden