Alternatieven voor papieren rietjes Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Papieren rietjes te risicovol: dít zijn alternatieven

Sinds het verbod op plastic rietjes vorig jaar is ingegaan, krijgen we op steeds meer plekken papieren rietjes in ons drankje. Een prima alternatief leek dit, maar al snel klonk het geluid van mensen die dit maar vervelend vinden drinken. Als je er te lang mee doet, wordt het rietje zacht en drinkt het een stuk minder prettig. Nu blijkt dat de rietjes ook gevaarlijk zijn, is het volgens Minister Ernst Kuipers goed om te zoeken naar een alternatief.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kreeg de laatste tijd maar liefst vierhonderd meldingen binnen over de papieren rietjes.

Stukjes papier in de keel

Als stukjes van de papieren rietjes loslaten, kunnen deze in de keel terechtkomen. En dat is natuurlijk geen prettig idee, zeker als je weet dat je (klein)kind deze rietjes ook gebruikt. Bij kinderen en mensen met een beperking is de kans op een incident een stuk groter. Dit komt doordat het risico groter is als er langdurig op een papieren rietje gesabbeld wordt. Het materiaal wordt dan week, waardoor delen loslaten . Gelukkig zijn er tot nu toe nog geen daadwerkelijke verstikkingen of andere medische noodsituaties gemeld. De kinderen konden het papierpropje namelijk meestal zelf uithoesten.

Alternatieven voor papieren rietjes

Ernst Kuipers neemt de waarschuwing van de NVWA heel serieus en vindt het tijd dat de industrie op zoek gaat naar een alternatief. Wil je thuis ook andere rietjes dan de papieren gebruiken? Er zijn gelukkig al verschillende alternatieven op de markt, die je gemakkelijk aan kunt schaffen. Zo verklein je ook bij jou thuis het risico op verstikking. We zetten vijf alternatieven voor je op een rijtje.

1. Rietjes van metaal

Dit is misschien wel een van de populairste alternatieven voor drinkrietjes: de metalen rietjes. Tegenwoordig liggen ze in een heleboel winkels en zijn ze een fijn alternatief voor het papieren (of plastic) rietje geworden. Wel kennen de rietjes een nadeel: de metaalsmaak die ze soms af kunnen geven en de hitte die ze geleiden bij hete dranken. En misschien nog wel het vervelendst: ze kunnen hard tegen je tanden stoten. Maar, alles went en het rietje heeft ook fijne voordelen. Je kunt ze makkelijk schoonmaken én ze gaan lang mee. Je koopt namelijk een keer een setje en bent dan klaar voor de komende paar jaren.

2. Siliconen rietjes

Een andere variant is het siliconen rietje. Dit zachte en buigzame materiaal is ook populair en vormt een goed alternatief voor de papieren rietjes. En ook deze zijn fijn voor het milieu, omdat je ze makkelijk kunt hergebruiken. Wel is het goed om niet zomaar een willekeurig siliconen rietje aan te schaffen en goed op te letten als je ze koopt. Soms kan dit materiaal namelijk twijfelachtige ingrediënten bevatten. Ook is dit alternatief iets minder hygiënisch, omdat voedselresten makkelijk achterblijven en het rietje kan ook statisch worden. Niet echt waar je op zit te wachten als je een lekkere slok van je verkoelende drankje wilt nemen...

3. Glazen rietjes

Denk je meteen: maar die breken toch makkelijk? Dan heb je gelijk. Glazen rietjes zijn namelijk niet onbreekbaar. Maar dat is eigenlijk ook het enige nadeel van deze variant. Voordelen zijn namelijk dat de rietjes herbruikbaar zijn en je ze ook makkelijk schoonmaakt. Het glas bevat geen schadelijke ingrediënten en geeft geen smaak af.

4. Rietjes van bamboe

Ook deze variant wordt op sommige plekken al gebruikt en is een stuk fijner dan z’n papieren broertje. Het materiaal is natuurlijk en duurzaam. De rietjes zijn herbruikbaar, maar wel een stuk lastiger te reinigen dan een rietje van RVS of glas. Je kunt ze dus niet eindeloos blijven gebruiken, maar zult ze vaker moeten vervangen.

5. Eetbare rietjes

Naast de herbruikbare rietjes is er ook nog een ander soort, dat een alternatief kan zijn voor het papieren rietje: de eetbare rietjes. De eetbare rietjes worden van allerlei verschillende dingen gemaakt: van granen tot appelschroot. Het voordeel is dat het rietje eetbaar is en weggegooid kan worden met het gft-afval. Maar je kunt er vaak niet urenlang meedoen, omdat veel varianten na verloop van tijd zacht worden of zelfs oplossen in je drankje. Ook voor mensen met allergieën kan dit een minder goed alternatief zijn, omdat zij allergisch kunnen zijn voor bijvoorbeeld gluten in het eetbare rietje.

Bron | RTL Nieuws, National Geographic, Villeroy & Boch

Nynke KooyGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden